Sund krop i bevægelse
Formål
I den kommende Sundhedsaftale, er en af de politiske visioner at forebygge overvægt hos børn og unge. I Middelfart Kommune ved vi, at vi følger den tendens, der ses på landsplan – at flere og flere, heriblandt børn – bliver overvægtige. Overvægt kan for en stor dels vedkommende forebygges gennem gode vaner, bl.a. på kost og bevægelsesområdet. Sundhedsafdelingen og afdelingen for Skole- og dagtilbud, at der laves en flerstrenget indsats, hvor fokus er på, at eleverne bliver selvtransporterende til og fra skole.
Fokuspunkter for indsatsen
Lokalt arbejde med forebyggelse af overvægt
1) Sundhedsafdelingen og Skole- og dagtilbud foreslår, at der laves en flerstrenget indsats, hvor fokus er sundhed og bevægelse. Alle skoler og deres skolebestyrelser skal udarbejde en bevægelsespolitik med fokus på, at så mange elever som muligt bliver selvtransporterende.
Den samlede bevægelsespolitik skal på den enkelte skole indeholde forslag til, hvordan den enkelte elev bliver selvtransporterende til og fra skole.
Hver skolebestyrelse er kreativ ind i at arbejde med tiltag, såsom:
- gåbus
- cykelbus
- sjov skolesti
- konkurrencer på tværs af klasser, årgange, skoler
- deltagelse i nationale kampagner (f.eks. Alle Børn Cykler, Lys på med Ludvig)
- opsættelse af poster med QR koder, hvor man kan indlægge opgaver, der kan bruges i undervisningen eller lignende
2) Derudover er det planlagt at implementere Holbæk modellen i efteråret 2019. Holbæk modellen er et tilbud til overvægtige børn og deres familier, hvor de modtager kost- og motionsplan tilrettelagt det enkelte barn. Derudover er der regelmæssig opfølgning. Dette arbejde foregår i samarbejde mellem Sundhedsafdelingen og Sundhedsplejen.
Evaluering
Ad 1) I skolesundhedsprofilerne, der gennemføres i 0., 4. og 8. klasse, spørges eleverne, om de kommer aktivt til skole (gå, cykle, rulleskøjter mm). Målsætningen blev for nogle år siden fastsat til, at 80 % af eleverne skulle være selvtransporterende mindst en gang om ugen blandt 4. og 8. klasses eleverne. Udviklingen følges i skolesundhedsprofilerne en gang om året (forår).
Ad 2) Evaluering varetages af Malene Panduro Christensen, leder af sundhedstjenesten.
Da indsatsen er tværgående, holdes flere udvalg orienteret om progressionen i indsatsen: Skoleudvalget, Teknik og Miljø og Social- og Sundhedsudvalget.
Procesplan
Aktiv transport
Aktiviteter
|
Tid
|
Involvering af skoler og skolebestyrelser
|
Forår 2019
|
Opfølgning ift. selvtransporterende børn, via skolesundhedsprofiler
|
Forår 2019 og forår 2020
|
Udarbejdelse af beskrivelser for fokus på bevægelse på de enkelte skoler
|
Efterår 2019
|
Igangsættelse af aktiviteter på skolerne
|
Efterår 2019
|
Holbæk modellen
Der er lavet en procesplan for indførelse af Holbæk modellen. Arbejdet ligger ved Malene Panduro Christensen, leder af Sundhedstjenesten i samarbejde med Vickie Kramer Bang, teamleder for Udviklingsafdelingen.