Masterplanens vision er, at skoven skal være for alle - også naturen.
Naturens mangfoldighed er afsættet for skovens benyttelse. Brugergrupperne skal tage hensyn til hinanden og til naturen.
Indenfor denne vision opstilles i masterplanen de rammer, prioriteringer og forslag til konkrete ruter, faciliteter, naturforbedringer, som kan gøre skoven til et endnu bedre sted at være såvel for kommunens borgere som besøgende.
Dette hjælpes på vej af et hovedgreb, som kan læses i masterplanens afsnit: Vision og Strategi.
I Staurby Skov kan man finde særlige naturkvaliteter rundt om i hele skoven. Hovedparten af den mest værdifulde natur er koncentreret i den nordlige del omkring den urørte skov og bør forblive sådan. Samtidig er arealerne syd for Staurbyskovvej og langs Vandværksvejen særligt velegnede til oplevelser og friluftsliv. Det giver en naturlig balance i skoven, hvor der kan tages hensyn til de forskellige interesser. De mest støjende aktiviteter bør ligge mod syd nærmest motorvejen. Således gradueres aktivitetsniveauet fra højt og over i det mere rolige for til sidst at være rene naturværdier og stille naturoplevelser. Vandværksvejen er i dag skovens hovednerve og vigtigste færdselsåre. Det er her omkring, at kernen i hovedgrebet ligger. Langs denne vej foreslås det, at de rekreative aktiviteter hovedsageligt placeres, hvor de er let tilgængelige i hver sin lysning. Set fra oven danner det næsten et egeblad, indrammet og omfavnet af skoven. De lysegrønne åbninger viser de udpegede fokusområder, hvor der for hver enkelt er lavet et forslag til anvendelsen.
I forhold til det forslag, som er blevet offentliggjort og debatteret på borgermøde d. 5. april på Kulturøen, er der følgende ændringer i masterplanen:
- Ideen om klatreskoven/bropilleklatring under den ny Lillebæltsbro er ikke en del af planen. Ungdomsrådet har været positive overfor ideen, og Byrådet kan tage den op igen senere.
- En sikker sti langs med Staurby Skovvej fra Gl. Strandvej til Jyllandsvej er nu indskrevet i planen. Dette kan være enten en asfalteret eller en grusbelagt sti, men Staurby Skov Udvalget anbefaler en grussti, der kombinerer gående, cyklende, ryttere og gangbesværede.
- Forslaget om teltplads er ikke en del af planen. Shelters er stadig en del af planen, da skoleklasser, familier og andre kan få stor glæde af disse.
Derudover er der i masterplanen et forslag til fremadrettet borgerinddragelse. Staurby Skov Udvalget bliver nu nedlagt jævnfør kommissoriet. Staurby Skov Udvalget foreslår, at borgerne fortsat skal involveres i skovens udvikling, herunder igennem afholdelse af brugermøder.
I masterplanen er følgende emner nævnt uden anbefaling, og beslutning skal træffes senere: skovbegravelsesplads, jagt, pyntegrønthøst, og boligen Staurbyskovvej 13.
Staurby Skov Udvalget har fra begyndelsen haft et åbent forhold til offentligheden. En lang række medier har undervejs givet positivt medspil, således at borgerne har kunnet følge med i arbejdet og spille ind med mange ideer og kommentarer. Der har været afholdt to meget velbesøgte borgermøder i de nærmest liggende bysamfund Strib og Middelfart og løbende været møder med naboer, råd og foreninger. Det er et samlet udvalg, som indstiller, at denne masterplan for Staurby Skov vedtages.