I september 2015 vedtog Byrådet Planstrategi 2015 for Trekantområdet og Middelfart Kommune, og besluttede, at der skulle laves en delvis revision af kommuneplanen. Planstrategien beskriver de temaer, som revisionen af kommuneplanen omhandler.
I offentlighedsfasen for planstrategien foråret 2015 indkom nogle forslag og idéer, som blev behandlet i Byrådet d. 7. september 2015. På baggrund af dette og efter den interne høring af Trekantområde-delen af planen i de 7 kommuner i efteråret 2016 er Forslag til Kommuneplan 2017 færdiggjort, og fremsendes nu til behandling.
Kommuneplanrevisionen generelt
Kommuneplanen er opbygget af to dele, hvor den ene del er lavet i samarbejde med de andre kommuner i Trekantområdet, og den anden er Middelfart Kommunes lokale del. De to dele er integreret i Forslag til Kommuneplan 2017 – 2029, der kan ses på Middelfarts digitale kommuneplan via dette link: www.middelfart.dk/ForslagtilKommuneplan2017.
Kommuneplanens hovedstruktur fastsætter mål og retningslinjer for byudvikling, bosætning, erhverv og uddannelse, detailhandel, det åbne land, kultur, turisme og friluftsliv, trafik og tekniske anlæg, støj samt klima. Kommuneplanen er for hvert tema opbygget med mål og evt. retningslinjer. For flere af temaerne er der en ”Det vil vi”-boks, der beskriver, hvilke konkrete projekter og initiativer, der skal arbejdes for at gennemføre i næste planperiode.
Kommuneplanforslaget tager udgangspunkt i den gældende Planlov og Miljøministerens ”Oversigt over statslige interesser i kommuneplanlægningen 2017. En ændring af planloven er af regeringen fremsat som lovforslag. Den nye planlov forventes først at træde i kraft 1. juli 2017. Da ”Forslag til Kommuneplan 2017 - 2029” vedtages og sendes i offentlig høring inden den nye planlovs ikrafttræden, skal kommuneplanforslaget administreres efter den nuværende planlov.
Revision af Middelfarts lokale del af Kommuneplanen
Middelfart Kommune har i Planstrategi 2015 besluttet at lave en delvis revision af kommuneplanen. Det indebærer, at kommuneplanen er ændret inden for visse områder, og at andre dele af kommuneplanen bibeholdes stort set uændret i forhold til Kommuneplan 2013.
Generelt er Byrådets vision ”Broerne begynder her” og Planstrategiens strategier og mål i relation til fysisk planlægning indarbejdet.
Der er tilføjet et helt nyt hovedkapitel ”Byudvikling og Klimalaboratorium”. Her beskrives, hvordan klimaløsningerne - samtidig med at være et lokalt bidrag til løsningen på de store klimaudfordringer – også skal bidrage til at gøre vores kommune til et endnu bedre sted at bo, med attraktive og levende bymiljøer.
Der er i samarbejde med Fredericia og Kolding kommuner lavet et nyt og fælles kapitel for Naturpark Lillebælt.
Afsnittet om bevaringsværdige bygninger har fået øget fokus på cirkulær økonomi og kulturhistorisk bæredygtighed.
De generelle rammebestemmelser er gennemgået og der er få ændringer, blandt andet om parkering. De specifikke rammebestemmelser for de enkelte områder indeholder meget få ændringer. Der er udlagt et nyt erhvervsområde ved Aulbyvej (området er i dag perspektivområde i kommuneplanen) med tilhørende ramme (E.03.21), og rækkefølgebestemmelsen for boligområde i Middelfart (B.03.20) er fjernet.
Den øvrige revision af kommuneplanen har været af redaktionel karakter, herunder opdateringer og redigeringer af samtlige tekster, indskrivning af ny lovgivning mv.
Revision af den fælles kommuneplan for Trekantområdet
Ifølge Trekantområdets Planstrategi 2015 ”Metropol på vej” er der tale om en delvis revision af kommuneplanen. Ud over planstrategiens overordnede temaer, der fremgår under overskrifterne ”Danmarks produktionscentrum”, ”Danmarks entreprenante centrum” og ”Kulturmetropolen” er revisionen omfattet af tre specifikke temaer:
- Sikre attraktive boligmiljøer i Trekantområdet
- Forbedre adgang og kvalitet i natur- og kystområderne
- Udarbejdelse af et grønt Danmarkskort
Disse temaer er indarbejdet, hvor de naturligt har passet ind i kommuneplanens eksisterende afsnit.
Med afsæt i Kommuneplan 2013-2025 blev der nedsat en tværkommunal arbejdsgruppe, der har udviklet et bæredygtighedsværktøj til lokalplanlægning, som pt. er under afprøvning i kommunerne. Siden vedtagelsen af Kommuneplan 2013-2025 er der – på baggrund af lovkrav fra statens side – desuden blevet udarbejdet et fælles kommuneplantillæg vedrørende ”Udpegning af særlig værdifulde landbrugsområder”. Både kommuneplantillæg og bæredygtighedsværktøj er tekstmæssigt indarbejdet i det foreliggende udkast til det kommende kommuneplanforslag.
Siden vedtagelsen af Kommuneplan 2013-2025 har Trekantområdets bestyrelse truffet en række beslutninger, som har faglig relation til kommuneplanen. Det drejer sig primært om Trekantområdets infrastrukturstrategi og den kulturaftale, som Trekantområdet har indgået med Kulturstyrelsen. Begge dele har medført tekstmæssige revisioner i den kommende kommuneplan.
Den øvrige revision af kommuneplanen har været af redaktionel karakter, herunder opdateringer og redigeringer af samtlige tekster, indskrivning af ny lovgivning mv.
Med Haderslev Kommunes optagelse i Trekantområde Danmark samarbejdet er fakta om Haderslev Kommune indarbejdet i tal og tekst.
Endeligt har Forslag til Kommuneplan 2017-2029 været i høring i seks kommuners byråd, hvilket også har givet anledning til ændringer og præciseringer. Haderslev Kommune forventes at køre politisk proces i foråret 2017.
Oversigt over ændringer
I det vedlagte ændringsnotat er der en mere udbygget beskrivelse af, hvad der er ændret i forhold til den gældende Kommuneplan 2013. I skemaet angives i kort oversigtsform hvad der er nyt og hvor temaerne er indarbejdet, samt hvor indholdet i planen i al væsentlighed kommer fra. Planforslaget vil desuden inden offentliggørelsen blive opdateret redaktionelt efter korrekturlæsning.
Miljøvurdering
Der er udarbejdet en miljørapport for de væsentligste ændringer af kommuneplanen efter Lov om Miljøvurdering.
De mindre væsentlige ændringer i den lokale Middelfart del af kommuneplanen er screenet efter samme lov. Afgørelsen om ikke at miljøvurdere den lokale del af kommuneplanforslaget offentliggøres samtidig med planforslaget sendes i høring.
De to rapporter findes under Bilag i den digitale kommuneplan.
Tidsplan og offentlighedsfase
Forslag til Kommuneplan forventes godkendt i alle Trekantområdets kommuner efter flg. tidsplan:
Februar til marts 2017 - Politisk behandling af Forslag til Kommuneplan
Den 11. april til d. 6. juni 2017 - Offentlig høring
Juni til september 2017 - Vurdering af høringssvar
September til oktober 2017 - Behandling af høringssvar og endelig vedtagelse af Kommuneplan 2017