Folketinget vedtog 3. marts 2011 en ændring af lovgrundlaget for de sociale rammeaftaler. Ændringen betød, at kommunerne overtog koordineringsansvaret vedrørende de årlige rammeaftaler på det specialiserede socialområde fra regionerne. I praksis betød lovændringen, at Rammeaftalen blev erstattet af en Udviklingsstrategi og en Styringsaftale på området.
Der er nu åbnet mulighed for, at Udviklingsstrategien og Styringsaftalen fremadrettet kan sammenskrives i en Rammeaftale med samlet godkendelse senest 15. oktober. På den baggrund fremlægges en samlet Rammeaftale for 2016 til godkendelse.
Rammeaftalens overordnede ambition
Der vil i 2016 være fokus på, at de samlede udgifter på det specialiserede socialområde i Syddanmark skal falde, minimum fastholdes i forhold til 2015 i alle kommuner og regionen. Det tages dog højde for pris og lønfremskrivning, hvilket i praksis betyder, at udgifterne fra 2015 til 2016 maksimalt må stige med KL's pris og lønfremskrivning. Dette skal ske ved at fastholde fokus og øget effektivisering af de tilbud, der eksisterer samt via fokus på udvikling af nye og effektfulde tilbud.
Udviklingsstrategien
Udviklingsstrategien for 2016 bygger videre på det gode samarbejde, som de syddanske kommuner og regionen har demonstreret gennem de seneste år. Den rehabiliterende/habiliterende tankegang er omdrejningspunkter for kommunerne og regionens udvikling på det specialiserede socialområde. Med den rehabiliterende indsats og de grænser de økonomiske rammer sætter, er der blevet etableret stor fokus på metode og effekt. for at udnytte ressourcerne således, at alle borgere får den hjælp de har brug for, er det nødvendigt at vide, hvilke metoder og indsatser, der har størst effekt. Der vil derfor være øget fokus på evidens og resultatdokumentation i de kommende år.
Initiativer i Udviklingsstrategien
Rapport om metoder i botilbud(udarbejdet af SFI)
KKR og Socialdirektørforum har i februar 2015 offenliggjort en rapport om metoder i botilbud for handicappede og sindslidende. Rapporten er udarbejdet at Socialforskningsinstituttet. Rapporten rejser en række spørgsmål om metodeanvendelse, evidens og effekt, som i 2015 og 2016 vil være med til at sætte dagsordenen for metodeanvendelse på kommunale og regionale tilbud
Samspil og styring
Projektet Samspil og styring på det sociale område har fokus på, at kommunerne en gang i hver valgperiode, dvs. 1. januar 2017 i indeværende valgperiode, kan overtage sociale tilbud drevet af Region Syddanmark. Samspil og styring bliver et fokuspunkt i 2016 idet beslutninger om overtagelse af tilbud vil betyde forberedende arbejde i de enkelte kommuner, men også foranledige fælles strategiske beslutninger på tværs af kommunegrænser om eventuelt samarbejder vedr. tilbud.
National Koordination - Temaer i 2016
På baggrund af evaluering af kommunalreformen er der i Lov om Socialservice tilføjet National Koordinationsstruktur som Socialstyrelsen står for. Strukturen skal sikre, at der eksisterer de rette tilbud og vidensmiljøer til borgere, der har meget sjældne funktionsevnenedsættelser, særlige komplekse sociale problemer eller andre komplekse behov. Socialstyrelsen skal følge udviklingen i målgrupper og indsatser for på sigt at skabe et nationalt overblik over det mest specialiserede socialområde og det mest specialiserede specialundervisningsområde.
Socialstyrelsen har mulighed for at melde temaer ud, som der skal være specielt fokus på. 1. november 2014 meldte Socialstyrelsen således følgende temaer ud;
- Voksne med kompleks erhvervet hjerneskade
- Børn og unge med alvorlige synsnedsættelser
Da lovgivningen er ny, skal kommunerne først give tilbagemelding på temaerne 1. marts 2016. Socialstyrelsen har allerede meldt ud, at spiseforstyrrelser bliver et tema, som skal have specielt fokus i 2017 aftalen. Der er på nuværende tidspunkt ikke meldt yderligere temaer ud for 2017.
Kompetenceudvikling
På baggrund af et projekt på tværs af KKR, Socialdirektørforum og Sundhedsstrategisk forum er der i januar 2015 blevet afholdt Round table møde mellem socialområdet, sundhedsområdet og uddannelsesinstitutionerne i Syddanmark. Der er blevet udarbejdet et kompetenceoplæg og et fælles strategisk grundlag, som skal sikre, at uddannelse og kompetenceudvikling fremadrettet har fokus på at udvikle medarbejdere og kommende medarbejdere til at blive aktive medspillere i et paradigmeskifte, hvor velfærd har været noget, som medarbejderne har leveret til borgerne, til at være noget, som medarbejderne skal skabe sammen med borgerne og mange andre. Der vil således i projektet være fokus på udvikling af efteruddannelser, grunduddannelser og praktikforløb til at møde fremtidens udfordringer. Det er ikke en hverken let eller kortvarig proces, og kompetenceprojektet vil derfor være en vigtig indsats i 2016.
Vidensdeling
Vidensdeling og synliggørelse af resultater giver god mening, men det betyder ikke, at det altid er nemt. I hverdagen glemmer man ofte at afsætte tid til dialog, gode historier og vidensdeling. For at understøtte udvikling af vidensdeling vil der i 2016 blive afholdt 3-4 tværkommunale/regionale workshops. Strategisk arbejdsgruppe vil være tovholder på projektet og tage fat i kommuner/region, hvor der er igangsat gode projekter eller hvor der er erfaringer, som andre kan lære af. Der vil blive planlagt temadage med fokus på vidensdeling.
Endvidere omtales følgende områder i udviklingsstrategien;
Socialtilsyn
Tendenser og behov på områderne voksne, børn og unge og forebyggelse
Koordinering af lands- og landsdelsdækkende tilbud og sikrede afdelinger
Tilsyn med udviklingshæmmede lovovertrædere
Der henvises til aftalen for nærmere beskrivelse af ovenstående.
Styringsaftalen
Styringsaftalen lægger rammerne for kapacitets- og prisudviklingen for de tilbud, som Styringsaftalen omfatter. Styringsaftalen sikrer, at der tages stilling til de styringsmæssige forhold ved kommunernes køb og salg af pladser samt regionens salg af pladser. Styringsaftalen skal med andre ord sikre klare spilleregler for samarbejde mellem køber og sælger på området.
I Styringsaftalen for 2016 vil kommunerne og Region Syddanmark sætte fokus på en række temaer ved at formulere politiske ambitioner og konkretisere dem ved at indgå aftaler eller igangsætte initiativer, der har til formål at opnå ambitionerne. Der er for 2016 udpeget følgende temaer;
Styring af udgifterne
Der er et ønske om, at det specialiserede socialområde skal fastholde og udvikle det høje faglige niveau, samtidig med at det skal drives på et lavere omkostningsniveau. Der skal være fokus på udgiftsniveauet og på løbende øget effektivisering af eksisterende tilbud. Der vil blive lavet analyse og beskrivelse af udvalgte udgiftsområder, hvor der måtte være risiko for stigende udgifter. Hvis områderne tegner til at udvikle sig bekymrende, vil dette forsøges imødegået i fællesskab.
Koordinering af kapacitetsudviklingen
Kommunerne og regionen vil løbende følge kapacitetsudviklingen og udnyttelsen af eksisterende tilbud med henblik på at sikre balance mellem udbud og efterspørgsel af pladser på området. Der vil løbende blive indberettet data såsom belægningsprocenter på tilbud omfattet af aftalen. Dette skal sikre, at der ikke opstår en situation, hvor et tilbud får stort underskud på grund af underbelægning, som så efterfølgende skal dækkes af kommuner, som har borgere på tilbuddet.
Sikring af effektiv drift
Styringsaftalen skal medvirke til at sikre en effektiv drift af de sociale tilbud omfattet af aftalen. Den enkelte udbyder er forpligtet til løbende at tilpasse driftsudgifterne på tilbud med vigende belægning. Ved oprettelse af nye tilbud og pladser, hvortil der skal hjemtages borgere, skal handlekommunen i så god tid som muligt orientere udbyder om dette. Igen for at give udbyder mulighed for at tilpasse kapacitet og driftsudgifter til efterspørgslen.
Styringsaftalen indeholder endvidere retningslinjer for lukning af tilbud, oprettelse af tilbud og pladser, ændring af takster og kapacitet i aftaleperioden, ændring af kapacitet ved årsskifte, overtagelse af tilbud fra region/kommune og en omfattende redegørelse for takstprincipper(beregning af takster) på området.
Der henvises til aftalen for nærmere beskrivelse af ovenstående.