På baggrund af lovændringer, som betyder, at kommunerne fremover kun kan overtage sociale tilbud fra regionen en gang midt i hver valgperiode, besluttede KKR Syddanmark i marts 2014, at der var behov for en mellemkommunal strategisk drøftelse af, hvilke typer af tilbud Region Syddanmark fremadrettet skal drive, og hvilke tilbud der eventuelt kan overtages af kommunerne.
Socialdirektørforum nedsatte herefter en mellemkommunal arbejdsgruppe, som fik til opgave at udarbejde en overordnet analyse med beskrivelse af nuværende regionale tilbud og modeller for eventuel overtagelse.
Arbejdsgruppen er kommet med følgende anbefalinger;
- Tilbud på det specialiserede socialområde i Syddanmark kan med fordel drives kommunalt
- Tværkommunalt samarbejde bør overvejes
- Gennemførsel af sondering hos beliggenhedskommunerne om interesse for overtagelse
- Kommuner står sammen og hjælper hinanden med den rette løsningsmodel
- Opmærksom på nedre grænse i forhold til antal af tilbud, som Region Syddanmark kan drive bæredygtigt
KKR Syddanmark har efterfølgende behandlet analysen på mødet i KKR Syddanmark den 24. februar 2015. KKR besluttede, at anbefalingerne skulle sendes til politisk høring i kommunerne frem til primo maj. Endvidere fik Socialdirektørforum opgaven at beskrive forskellige modeller, for at kommunerne kan arbejde sammen om driften af enkelte tilbud. Modellerne skal, sammen med høringssvarene fra sonderingen hos beliggenhedskommunerne om interesse for overtagelse, drøftes i KKR den 17. juni 2015.
Som en del af sonderingen nedsatte Middelfart Kommune en arbejdsgruppe, som har udarbejdet en overtagelsesanalyse, der på et overordnet niveau kortlægger og vurderer fordele og ulemper ved overtagelse af et eller flere af 5 regionale tilbud beliggende i Middelfart Kommune.
Det drejer sig om følgende tilbud(målgruppe/type af tilbud nævnt i parantes);
- Børnehusene (Døgntilbud til børn med nedsat funktionsevne)
- Egely (Sikret institution til unge i aldersgruppen 14-17 år)
- Kingstrup (Døgn- og dagtilbud til voksne med senhjerneskade)
- Teglgårdskollegiet (Midlertidigt botilbud til sindslidende, Serviceloven §107)
- Teglgårdshuset (Længerevarende botilbud til sindslidende, Serviceloven §108)
Byrådet har tidligere tilkendegivet, at overtagelse af Egely ikke er relevant. Derfor indgår tilbuddet ikke i analysen, jf. vedlagte notat.
I analysen fremkommer arbejdsgruppen med følgende anbefalinger;
Børnehusene
Arbejdsguppen anbefaler en tilkendegivelse om, at Børnehusene ikke overtages.
Tilbuddet er delt i 3 afdelinger, hvoraf en afdeling og den samlede administration er placeret i Odense. Odense Kommune har orienteret Middelfart Kommune om, at de lægger op til en opdeling af tilbuddet, og planlægger selv med overtagelse af den del af tilbuddet, som er beliggende i Odense. Hvad angår afdelingen i Strib, så har Middelfart Kommune kun anvendt tilbuddet i begrænset omfang. Der er således ikke noget væsentligt fagligt argument for at overtage og drive tilbuddet. Endvidere vurderes køberkommunernes efterspørgsel at være faldende, og der vil være betydelig risiko for at pladserne ikke kan blive belagt fremadrettet.
Kingstrup
Arbejdsgruppen anbefaler en tilkendegivelse om, at Kingstrup ikke overtages.
Middelfart Kommune anvender kun tilbuddet i et omfang svarende til 1 helårsplads ud af 15 pladser. Borgerne er typisk bosiddende på Kingstrup i længerevarende forløb. På kort sigt er der ikke udsigt til ledige pladser, som kan komme Middelfart Kommunes borgere til gode. Odense Kommune køber 5 af 15 pladser og en fremtidig driftsaftale om tilbuddet er ikke kommet på tale. Dette indebærer en væsentlig driftsrisiko, hvis Odense Kommune i stedet vælger at tilbyde borgerne plads på egne tilbud. Endvidere vurderes bygningerne ikke umiddelbart salgbare, grundet deres geografiske placering.
Teglgårdskollegiet
Arbejdsgruppen anbefaler en tilkendegivelse om, at Teglgårdskollegiet overtages.
Ved eventuel overtagelse af Teglgårdskollegiet får Middelfart Kommune et tilbud indenfor kommunen til yngre borgere med sindslidelser og/eller sociale problemstillinger. Hvis tilbuddets målgruppe udvides til at kunne omfatte unge fra 16 år og opefter, kan tilbuddet medvirke til at understøtte intentionerne i kommunens politisk vedtagne ungestrategi om en helhedsorienteret ungeindsats på tværs af fagforvaltninger, uddannelsesinstitutioner og alle øvrige aktører som de unge er omgivet af. En udvidelse af målgruppen vil også styrke driftsgrundlaget og minimere risikoen for ledige pladser. Bygningerne er centralt beliggende i Middelfart og renoveret efter Serviceloven i 2014. Der er således tale om moderne boligfaciliteter. Den centrale beliggenhed og stand betyder at salgbarheden vurderes som ganske realistisk, hvis dette skulle komme på tale. At renoveringen er sket efter serviceloven gør det endvidere alt andet lige mere enkelt at omlægge anvendelsen af boligerne til andet formål, hvis dette skulle blive nødvendigt.
Teglgårdshuset
Da Region Syddanmark i dag driver Teglgårdshuset og Teglgårdskolegiet som et samlet tilbud anbefaler arbejdsgruppen, at Middelfart Kommune indgår i dialog med Region Syddanmark med henblik på vurdering af, om det vil være mest hensigtsmæssigt, at der sker en samlet overtagelse af Teglgårdshuset og Teglgårdskollegiet.
Teglgårdshusets målgruppe er karakteriseret ved en kombination af sindslidelse og aktivt misbrug. Det er forvaltningens vurdering, at målgruppen antalsmæssigt er aftagende. Der er dog pt. 1 borger på venteliste, så på kortere sigt er der ikke stor riskiko for tomme pladser. Bygningerne er centralt beliggende i Middelfart og renoveret efter Serviceloven i 2014. Der er således tale om moderne boligfaciliteter. Den centrale beliggenhed og stand betyder at salgbarheden vurderes som ganske realistisk, hvis dette skulle komme på tale. At renoveringen er sket efter serviceloven gør det endvidere alt andet lige mere enkelt at omlægge anvendelsen af boligerne til andet formål, hvis dette skulle blive nødvendigt.
Der henvises til vedlagte notat for yderligere detaljer samt hvilke yderligere begrundelser som ligger til grund for arbejdsgruppens anbefalinger. Her er endvidere overtagelsesøkonomien beskrevet.
Forvaltningen oplyser, at der efter Social- og Sundhedsudvalgets behandling af sagen 13. maj 2015 er tilføjet følgende til vedhæftede notat:
- Oversigt over antal pladser, fordelt på køberkommuner
- Oplysninger om eventuel venteliste til hvert tilbud