Skolereformen har ændret udformning og krav til den kommunale kvalitetsrapport. Kvalitetsrapporten omtales som Kvalitetsrapport 2.0.
Kvalitetsrapport 2.0 har hovedfokus på de centrale resultater for elevernes læring og trivsel.
Kvalitetsrapport 2.0 er bestemt ved UVM og den enkelte kommune har ikke indflydelse på hvad der skrives om og måles på. Kvalitetsrapporten er forenklet og har styrket fokus på kommuner og skolers resultater i forhold til de nationale måltal. Kvalitetsrapporten skal på en enkel og overskuelig måde angive retningen for arbejdet med kvalitetsudvikling i folkeskolerne.
Kvalitetsrapporten 2014 for Middelfart Kommune godkendes af Byrådet den 7. april 2015. Derefter udfærdiges rapporten igen for skoleåret 2015/2016 og derefter hvert 2. år i lige år.
Rapportens resultater
Kvalitetsrapporten viser, alt i alt, at Middelfart Kommune ligger ganske pænt – omkring landsgennemsnit – men der er potentiale for højere placering. De faglige resultater i dansk og matematik fornuftig, men er et stykke fra måltallet. Tallene på læseområdet kunne være bedre, derfor igangsættes en indsats for at styrke området.
I det videre arbejde kommunalt og på den enkelte skole vil nedenstående handleplan og værktøjer derfor indgå:
- Læseindsats i Middelfart Kommune 0-18 år: Indsatsen er udarbejdet for at sikre, at dagpleje, daginstitution og skole fastholder fokus på vigtigheden af læsefremmende aktiviteter, der hjælper og støtter, så det enkelte barn får de bedste betingelser for en langsigtet tilrettelæggelse af læseindlæringen.
- Beregneren: Et nyt værktøj, som bruges af lærere i Københavns Kommune. Beregneren kan opgøre den læseudvikling, der sker mellem læsetestene i 2., 4., 6. og 8. klasse. På den baggrund kan Beregneren måle elevernes progression i de nationale test, så lærere og skoleledere kan følge læseudviklingen på tværs af klassetrin; både for den enkelte elev og for hele klassen.
- National ordblindetest
Høringssvar
Kvalitetsrapporten har været sendt i høring ved skolebestyrelserne, MED-udvalgene og på høringsportalen der er, efter høringsperiodens afslutning, følgende respons: - Skolerne tager generelt kvalitetsrapporten til efterretning.
- Der er generel enighed i de præciseringer der er i kvalitetsrapporten såvel som de fremadrettede tiltag der belyses.
- Samlet set støtter skolerne de forslåede tiltag om øgning af niveauet for matematik og læsning.
- Skolerne har generelt fokus på at styrke IT og de digitale læremidler.
Derudover bemærkes følgende:
Gelsted Skoles bestyrelse og MED-udvalg:
Gør opmærksom på, at den forholdsvise store forskel på skolernes resultater ikke er hensigtsmæssig. Derfor opfordres der til stadig opmærksomhed omkring de socioøkonomiske parametre, således at økonomien gives, hvor behovet er størst.
Derudover foreslås et ide/inspirationskatalog, udarbejdet af kommunens læsekonsulenter i evt. samarbejde med skolebibliotekarer, således at det samlede skolevæsen inspireres og der derved genereres flere dygtige læsere.
Båring Børneunivers' bestyrelse og MED-udvalg:
Det er positivt, at det på sigt er progressionen i det faglige niveau og elevernes trivsel, man fokuserer på, frem for selve niveauet. Godt der kommer øget fokus på læsning i kommunen.
Vestre Skoles MED-udvalg:
Ser gerne, at den nye procedure for børnefællesskaber og inklusion kan sætte mere fokus på det enkelte barns trivsel.
Nørre Aaby Skoles bestyrelse og MED-udvalg:
Giver sin fulde støtte til de i rapporten anviste indsats- og fokusområder, men konstaterer også, at der er et stykke vej inden måltallet opfyldes.
Hyllehøjskolens MED-udvalg:
Udtaler en bekymring om at opnå en andel på 96% af den samlede børne- og ungegruppe i almenundervisningen. Den resterende gruppe som "mangler" at blive inkluderet, må nødvendigvis være den gruppe, der er mest krævende, og MED-udvalget frygter, at der ikke er den store ekspertise eller ressource til at løfte opgaven på de enkelte skoler.
Bilag vedhæftet denne sagsfremstilling:
- Kvalitetsrapport 2.0
- Høringssvar
- Læseindsats i Middelfart Kommune