I følge planloven skal kommunerne udpege og sikre særligt værdifulde landbrugsområder (SVL). For at få et tilstrækkeligt grundlag for afvejning af landbrugsinteresserne i forhold til øvrige arealinteresser besluttede kommunerne ikke at udpege SVL-områderne i kommuneplan 2013.
Udpegningen af SVL-områder betyder, at disse områder søges forbeholdt til landbrugsdrift, og derfor vil udviklingsmulighederne og investeringssikkerheden for landbrugserhvervet være større i disse områder. Der vil være tale om en positiv udpegning. Udpegningen vil således ikke begrænse landbrugets muligheder for at udvikle sig uden for de udpegede områder. Ved udpegningen af SVL-områderne tages der udgangspunkt i, at al landbrugsjord er værdifuld.
Udpegningen af SVL-områderne sker under hensyntagen til en række andre arealinteresser. Derfor vil en række områder ikke blive udpeget som SVL-områder:
- en bufferzone omkring byer større end 1.000 indbyggere,
- Natura 2000-områder (Dog er højbundsjorde i omdrift medtaget i SVL),
- fredskov og naturområder, der er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3,
- områder, der i kommunenplanen er udpeget som potentielle naturområder,
- lavbundsarealer,
- større infrastrukturanlæg (motorveje, hovedveje og jernbaner).
Landbrugsdriften indenfor de udpegede SVL-områder er, som det gælder for de øvrige kommuneplantemaer, underlagt øvrig lovgivning. Udpegningen vil ikke kunne påføre kommunen et erstatningsansvar. Landbruget har udtrykt bekymring for, at udpegning som SVL- (og dermed ikke-SVL-) område vil påvirke landbrugets kreditmuligheder. - For uddybning se bilag "Vurdering af konsekvenserne af SVL udpegningen".
Bufferzonerne omkring Middelfart (2.000 meter), Strib (1.000 meter), Nørre Aaby (1.000 meter), Båring/Asperup (500 meter), Ejby (500 meter), Gelsted (500 meter) og Brenderup (500 meter) er formindsket under hensyntagen til større husdyrbrug, realistisk vurdering af byernes fremtidige udviklingsbehov og naturlige afgrænsninger som større veje.
Kommunerne har i foråret 2014 gennemført en foroffentlighedsfase, som blev annonceret bredt, herunder med direkte henvendelse til de grønne råd i kommunerne. Arbejdsgruppen i trekantsamarbejdet har holdt et administrativt møde med landbrugsorganisationerne i starten af foroffentlighedsfasen, hvor den foreslåede metode til udpegning af SVL blev præsenteret. På mødet var udmeldingen fra landbruget, at der skulle udpeges så meget omdriftsareal som muligt til SVL fra starten, og at SVL-områderne så efterfølgende kunne justeres ved revision af kommuneplanerne. Landbrugsorganisationerne har sendt et samlet høringssvar, hvor udmeldingen fra mødet er gentaget. Der er derudover indkommet 2 tilbagemeldinger vedrørende konkrete områder i Middelfart Kommune. Der er på grundlag af de indkomne tilbagemeldinger vedrørende konkrete områder i Middelfart Kommune foretaget justeringer af forslag til udpegning.
Arbejdsgruppen i trekantsamarbejdet har, på linje med landbrugets ønsker, taget udgangspunkt i, at så meget omdriftsareal som muligt skulle udpeges til SVL-område. Vurderingen er, at når der skal tages hensyn til natur og byudvikling samt fremtidssikring af landbruget, så er den foreslåede udpegning netop et udtryk for, at så meget som muligt af landbrugsjorden udpeges til SVL-område. Der er stor forskel på kommunernes udpegning af SVL-områder. Udpegningen udgør i nogle kommuner kun få procent af landbrugsarealet, mens andre kommuner har udpeget hele landbrugsarealet som SVL-område.
Trekantområdets borgmestre og kommunaldirektører har drøftet landbrugets bemærkninger, og anbefaler, at der svares, at der ikke ændres på SVL-udpegningen forud for den offentlige høring, men at planforslaget sendes i offentlig høring i 8 uger. Det anbefales desuden, at Trekantområdet i svaret til landbruget understreger, at kommunerne er åbne for, at der kan ske ændringer eller justeringer ved fremtidige revisioner af kommuneplanen, hvis udpegningen viser sig uhensigtsmæssig i forhold til at sikre investeringssikkerhed og udviklingsmuligheder for landbruget. Dette skal særligt ses i lyset af, at staten har nedsat er en række arbejdsgrupper, som ser på området, bl.a. med afsæt i Natur- og landbrugskommissionens rapport fra 2013. Byrådet har mulighed for at justere udpegningen af SVL, bl.a. størrelsen af bufferzoner omkring byerne, inden endelig vedtagelse af kommuneplantillægget (forventet marts 2015).
Forventet tidsplan:
- Offentlig høring af kommuneplantillægget fra 19. november 2014 til 14. januar 2015 (8 uger)
- Opsamling på den offentlige høring fra 14. januar til 28. januar 2015
- Intern høring fra 28. januar til 6. februar 2015 af håndteringen af indkomne bemærkninger fra den offentlige høring.
- Politisk vedtagelse i marts 2015.