Efter henvendelse fra Fredericia Kommune besluttede Beredskabskommissionerne i Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart og Vejle i foråret 2013,
- At undersøge mulighederne for at indgå i et samarbejde på beredskabsområdet i henhold til beredskabslovens § 10 omfattende både det afhjælpende, forebyggende og planlægningsmæssige område.
En væsentlig årsag for denne interesse var, at der var indgået beredskabsforlig i 2012, hvoraf det blandt andet fremgik, at der skulle nedsættes et udvalg til at se på den fremtidige struktur inden for det samlede danske redningsberedskab. Udvalgets arbejde skal være afsluttet i foråret 2014 med henblik påimplementering fra 01. januar 2015.
Til grundlag for forligsbeslutningen lå en analyse foretaget af Finansministeriet på beredskabsområdet, som viste, at der var en effektiviseringsmulighed på ca. 500 mil. kr. på det samlede danske redningsberedskab. Analysen fremkom med 4 mulige forslag til en fremtidig struktur, der alle ændrede på den nuværende struktur. To af forslagene indeholdt løsninger, hvor kommunernes beredskab indgik i større enheder ( flere kommuner sammen ) og af de to sidste, var det staten, som fik ansvaret for det samlede danske beredskab. Det er de 5 kommuners opfattelse, at beredskabsopgaven skal forblive i kommunalt regi.
De 5 kommuner blev enige om at nedsætte en styregruppe med formand og næstformand i beredskabskommissioner som medlemmer. Beredskabscheferne og en konsulent fra KL udgør projektgruppen.
De 5 kommuners beredskabskommissioner har efter indstilling fra styregruppen vedtaget en hensigtserklæring, en samarbejdsmodel og et kommissorium som grundlag for analysen. Disse dokumenterer vedlagt som bilag.
Analysearbejdet har stået på siden marts 2013 og har omfattet en kortlægning af alle de opgaver beredskaberne forestår i dag. Der har været nedsat arbejdsgrupper, hvor en stor del af medarbejderne har bidraget med viden og erfaring for at skaffe det bedste beslutnings grundlag for projektet.
Kommunernes jurister, HR-chefer og økonomichefer er inddraget for at skabe det endelige beslutningsgrundlag for den politiske behandling af projektet. Det er desuden af styregruppen besluttet, at der indhentes ekstern revisorbistand.
Inden endelig, politisk beslutning om evt. samordning, skal Statsforvaltningen godkende projektet.
Styregruppen har vedtaget, at det bliver de nye byråd, som skal tage stilling til om projektet skal realiseres. Det betyder, at der skal nedsættes en ny styregruppe primo 2014, så processen kan forsætte.
Vurdering.
Af hensigtserklæringen fremgår det tillige
- At kommunerne forventer et betydeligt økonomisk rationale på sigt, en større robusthed i løsning af de afhjælpende opgaver, en større professionalisering i løsning af myndighedsopgaver og en styrkelse af den forebyggende indsats.
Det er projektgruppens vurdering, at de her nævnte forventninger over tid kan indfries ved en samordning.
I en evt. samordnings første fase (etableringsfase) fastholdes kommunernes nuværende risikobaserede dimensioneringsplaner, herunder stationsstruktur og indsatsledervagt. Samordningens anden fase (konsolideringsfase) forudsætter én fælles risikobaseret dimensionering gældende for hele området. I forbindelse med udarbejdelse af den fælles risikobaserede dimensioneringsplan sikres det, at der også i fremtiden sker en lokal koordinering af myndighedsopgaverne i samarbejde med de øvrige, kommunale myndigheder så som bygningsmyndighed og miljømyndighed. Desuden fastlægges det fremtidige serviceniveau over for borgere, foreninger og virksomheder efter behandling i den fælles beredskabskommission for det samordnede beredskab.
En stor udfordring er dog resultatet af Statens strukturudvalgs arbejde, hvor kommissoriet indeholder krav om en besparelse på et tre - cifret million beløb. Derfor søges projektet om evt. samordning af beredskaberne i Trekantområdet løbende koordineret med informationer fra det igangværende strukturudvalgsarbejde. På denne måde sikres det, at projektets tidsplan tager hensyn til tidsplanen for Strukturudvalgets arbejde, der forventes afsluttet april/maj 2014. Derved sikres tillige, at projektet undervejs kan tilpasses i forhold til de konsekvenser, som Strukturudvalgets arbejde måtte få for det samlede danske redningsberedskab på kommunalt og statsligt niveau.
Det er projektgruppens vurdering, at de ønsker i hensigtserklæringen omkring eksisterende entrepriseaftaler indledningsvis kan respekteres. Det samme gælder for de kommuner, der måtte have særlige ønsker til deres beredskab efter den risikobaseret dimensionering.
Det er vigtigt at sikre opgaveporteføljen for § 60 selskabet, idet overførsel af nuværende opgaver er medvirkende til at sikre indtægter til samarbejdet.
Det er projektgruppens vurdering at en samordning kan være klar til opstart i efteråret 2014.