Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede i oktober 2019, at der i 1. halvår 2020 skulle gennemføres en borgertilfredshedsundersøgelse som en del af velfærdstjekket på udvalgets område i 2020.
Grundet situationen med Corona og den medfølgende nedlukning i foråret, blev undersøgelsen udskudt og er blevet gennemført i perioden uge 44-50, 2020.
Borgerne har besvaret undersøgelsen i direkte forlængelse af en samtale på Nytorv, hvor jobcenter-medarbejdere har tilbudt borgere at deltage i undersøgelsen. Besvarelsen er foregået via pc og et digitalt spørgeskema.
I alt har 214 borgere besvaret spørgeskemaet. Borgerne fordeler sig på de fleste af jobcentrets målgrupper, dog med en klar overvægt af dagpenge- og sygedagpengemodtagere.
Undersøgelsen omhandler borgerens oplevelse af det fysiske møde med Job- og Vækstcentret herunder bl.a. borgerens oplevelse af jobfokus i samtaler, inddragelse og ansvar for eget forløb samt oplevelsen af samarbejde med medarbejdere fra Job- og Vækstcentret. De enkelte spørgsmål og fordelingen af tilfredshed på de enkelte spørgsmål fremgår af vedhæftede rapport.
På baggrund af borgerundersøgelsen kan det overordnet konkluderes, at borgerne, som er i et forløb hos Job- og Vækstcentret pga. ledighed eller sygemelding, oplever en generel tilfredshed med deres forløb og den enkelte samtale.
En klar overvægt af borgere tilkendegiver at kende formålet med deres forløb og med samtalen, har overblik over hvad samtalen omhandler samt forventningerne til dem selv, og at sproget i indkaldelsesbreve er skrevet i et forståeligt sprog.
Langt de fleste vurderer, at der er et fokus på job i samtalen, og i den forbindelse også på borgerens muligheder i forhold til job. De fleste (men dog færre) oplever, at de bliver vejledt i retning af konkrete job og virksomheder.
Mellem 71 og 78 procent svarer positivt på, at de bliver lyttet til, at der tages udgangspunkt i deres ressourcer, og at de er medbestemmende omkring hvilke indsatser, de skal deltage i.
Langt de fleste borgere mener, at de selv har hovedansvaret for at komme i job eller uddannelse, lidt færre vurderer dog, at de har mulighed for at tage ansvar for planen mod job.
Flere end halvdelen af borgerne svarer, at de gerne vil benytte sig af digitale vejledningstilbud. Ca. halvdelen af borgerne mener, at en digital samtale kan være lige så god som en personlig samtale, men en fjerdedel af borgerne er uenige heri og vurderer at en personlig samtale er bedre.
Med udgangspunkt i denne konklusion er der nogle oplagte temaer at arbejde videre med: vores vejledning skal i højere grad indeholde vejledning om konkrete job og konkrete virksomheder med behov for arbejdskraft, og vi skal arbejde med at styrke digitaliseringen af opgaveløsningen (tilbud og samtaler), således at borgerne oplever værdi ved det digitale tilbud og den digitale samtale.
Gennemførelsen af undersøgelsen har givet Job- og Vækstcentret indsigter og læring både på borgernes oplevelse af mødet med os og på formen for en kvalitativ spørgeskemaundersøgelse.