Ejendommen er beliggende i boligområde i Strib og er omfattet af byplanvedtægt 8+T fra 1973. Ifølge Byplanvedtægtens § 3 stk. 5, skal bebyggelse holdes minimum 5 m fra vejskel.
Ansøgningen
Ejer af ejendommen har fremsendt ansøgning om opførelse af ny carport på samme placering som den eksisterende. Den ansøgte carport overskrider vejbyggelinjen, da den er placeret i vejskel, altså med ca. 5 meter overskridelse.
Begrundelsen for placeringen er angivet i ansøgningen om dispensation(bilag), hvoraf blandt andet fremgår følgende:
Hvis carporten skal placeres andet sted på grunden end den nuværende placering vil det genere beboere på Niels Hansens vej 13 samt inddrage en meget stor del af vores eksisterende have som har flad grund. Carportens nuværende placering er delvist i skrånende grund og skjules meget af en hæk ind mod nabo. Nuværende nabo på Niels Hansens vej 9 har intet imod at der placeres en ny carport på den allerede eksisterende carports grund.
Vi har, i modsætning til andre her i området, forsøgt at skabe en carport som skaber harmoni med vores ejendom og selve kvarteret. Dette giver værdi, også for andre husejere. Ingen er generet af "forskønnelsen" - tværtimod!
Carporten, som den ser ud nu, bidrager ikke med noget positivt til vores ejendom eller til kvarteret. Den trænger voldsomt til fornyelse og er rådden og taget utæt. Men dens placering er optimal. Vi kommer ikke til at lave en "kompakt" bygning inden for de 5 meter fra vejskel. Som i kan se på tegningerne, så er den forreste del af bygningen ud mod vejen udarbejdet som en "luftig" carport, som efter de 5 meter fra vejskel forsætter i et solidt udhus.
For os giver det ingen mening, at vi skal reparere en carport som den eksisterende, når vi har lyst og økonomi til at bygge noget, som er meget mere i harmoni og forskønnende for området. Vi har tegningerne, som viser jer det fulde projekt. Hvis vi ikke får dispensationen, er vi nødt at opføre en meget kedelig substitut for den eksisterende carport og så tænker vi: Er det almindelig sund fornuft?
Hævd
Der er i 1973 meddelt byggetilladelse til opførelsen af et enfamiliehus på ejendommen. Tilladelsen omfatter dog ikke den eksisterende carport, hvorfor det er kommunens opfattelse, at carporten er opført senere, uden byggetilladelse og dispensation fra Byplanvedtægten.
Carporten ses første gang på luftfoto fra 1986-88 og har derfor stået på ejendommen i mere end 25 år, uden at kommunen har været bekendt med opførelsen eller har gjort indsigelse imod placeringen. Kommunens håndhævelsesret til at forlange carporten lovliggjort er derfor forpasset og ejer har derfor opnået en hævdvunden ret til at beholde carporten. Den kan således ikke kræves fjernet, selvom den på opførelsestidspunktet var ulovlig.
Den vundne hævd, giver dog ikke ret til at opføre en ny carport, men den nuværende carport kan fastholdes i sin eksisterende form og kan løbende vedligeholdes og repareres. I det tilfælde at carporten fjernes helt, skal en nyopført carport overholde gældende lovgivning, hvilket således betyder, at placeringen skal være i overensstemmelse med den fastlagte vejbyggelinje på 5 meter.
Forvaltningen har afholdt møde med ansøger på stedet og drøftet alternative muligheder til opførelse af en ny garage med det udgangspunkt, at byggelinjen på 5 meter overholdes, da der er tale om et gennemgående princip for det område som byplanvedtægten omfatter.
Præcedens
I det tilfælde, at der gives tilladelse til nyopførelse af byggeri, der ikke overholder vejbyggelinjen, vil det have en præcedensskabende effekt, da overholdelse af vejbyggelinjen indtil nu har været et ufravigeligt princip for området. Øvrige borgere indenfor lokalplanområdet må således også forvente at kunne opføre byggeri tættere på vejskel end byplanvedtægten anviser. Baggrunden herfor er, at der retligt er tale om et helt nyt byggeri og der vil således være tale om et brud på en hidtil entydig praksis.
Der er i 1978 givet en enkelt dispensation i området, pga. af et meget skrånende terræn, der umuliggjorde overholdelse af vejbyggelinjen.
Byplanvedtægten omfatter ca. 220 ejendomme.