I de seneste år har der både i Danmark og i udlandet været et øget fokus på befolkningens mentale sundhed - og med god grund. På tværs af landegrænser, sociale skel og aldersgrupper ses en høj forekomst af mentale sundhedsproblemer, såsom stress, angst og depression. Desuden er der både blandt fagprofessionelle, politikere og i befolkningen som helhed en stigende erkendelse af den mentale sundheds betydning for menneskers almene velbefindende og helbredsudvikling. Det er vigtigt, at vores krop fungerer, men det er mindst lige så vigtigt, at vi mennesker trives og har det godt.
ABC for mental sundhed er en nytænkende indsats, der udfordrer det hidtidige fokus på psykiske lidelser, risikofaktorer og særlige risikogrupper - for mental sundhed er essentielt for alle mennesker. Mental sundhed er således mere end fravær af psykiske lidelser og stress. Det er følelsen af mening og formål, gode sociale relationer og oplevelsen af at bidrage med og til noget, som rækker udover en selv.
ABC for mental sundhed er et forskningsbaseret styringsredskab, der bygger på en partnerskabstankegang, hvor indsatsen løftes i fællesskab af foreninger, organisationer og kommuner. Med afsæt i partnerskabets teoretiske afsæt og praksisnære tilgang kan forskellige del-indsatser og kampagne materialer nemt tilpasses lokale forhold.
ABC for mental sundhed har fokus på det, der fremmer mental sundhed og trivsel for alle - uanset alder. Forskning viser, at vi mennesker kan forbedre og styrke vores mentale sundhed gennem aktivitet, fællesskab og meningsfuldhed i vores dagligdag. De tre gennemgående elementer er:
-
Gør noget aktivt (Act)
-
Gør noget sammen (Belong)
-
Gør noget meningsfuldt (Commit)
Når de tre elementer skal udmøntes i praksis, bliver den bærende overlægger fællesskaber. Stærkere fællesskaber giver bedre trivsel, uanset om man er barn, ung, voksen eller ældre. Af den grund passer ABC budskabet til alle.
Sammenhængskraft på tværs af indsatser og forvaltninger
I kommunen vil ABC for mental sundhed kunne fungere som ”den røde tråd” mellem strategier, kerneopgaver og nye indsatser både på børn- og ungeområdet, social- og sundhedsområdet, jobområdet, ældreområdet samt i tværgående indsatser, inkl. indsatser i samarbejde med frivillige. Det handler ikke nødvendigvis om at igangsætte flere og nye indsatser, men om at tilpasse og udvikle dem, der allerede er i gang og sikre sammenhæng på tværs af forvaltningsområder.
På administrativt plan er det besluttet at etablere en styregruppe og en tilhørende arbejdsgruppe med repræsentanter fra Børn- og Ungeforvaltningen, Social- og Sundhedsforvaltningen og Jobcentret. Formålet er at sikre mest mulig sammenhængskraft i form af et fælles sprog og en fælles retning i bestræbelserne på at fremme den mentale sundhed blandt borgerne i Middelfart Kommune.
Styregruppen har bedt arbejdsgruppen udarbejde et fælles overblik over allerede igangværende indsatser, der spiller ind i tankesættet omkring ABC for mental sundhed, og som er målrettet enten børn, unge, voksne eller ældre. Styregruppen vil have fokus på at udbrede kendskabet til ABC for mental sundhed blandt relevante medarbejdergrupper i kommunen, herunder pædagoger, skolelærer, sygeplejersker, sundhedspiloter, SOSU-medarbejdere, medarbejdere i Jobcentret og lignende medarbejdergrupper, der hver især og i fællesskab kan arbejde med mental sundhedsfremme og hjælpe borgerne på vej i hverdagen. Der vil også fortsat være opmærksomhed på de strukturelle rammer omkring fællesskaber og foreninger og på løbende afholdelse af oplysningskampagner.
Det landsdækkende partnerskab i ABC for mental sundhed
Som partner i det landsdækkende partnerskab i ABC for mental sundhed involveres Middelfart Kommune i et fagligt fællesskab med partnere fra både kommunalt, regionalt og statsligt niveau samt den frivillige sektor. Her vil vi bl.a. kunne opnå videndeling og inspiration til indsatser på tværs af forvaltningsområder i form af kampagnematerialer, deltagelse i netværksmøder samt fire årlige fællesrådgivninger. For at indgå i partnerskabet skal kommunen bidrage med en koordinator, der deltager i netværksmøder i partnerskabet og sikrer udbredelse af ABC-rammen på tværs af forvaltninger, foreninger, civilsamfund og virksomheder.