Middelfart Kommune opnåede i 2019 et resultat af ordinær drift på 102,8 mio. kr., mens der i det oprindelige budget var planlagt med et resultat på 84,4 mio. kr. Resultatet er opgjort inklusiv det afsatte budgetværn på 30,8 mio. kr.
Indtægterne fra skatter, tilskud, udligning og momsrefusionsordningen udgjorde samlet set 2.282,9 mio. kr. mod oprindeligt budgetlagt 2.279,1 mio. kr. Der blev således netto realiseret merindtægter for 3,8 mio. kr. i regnskabsåret 2019.
På skattefinansieret drift blev der i alt afholdt nettoudgifter for 2.179,1 mio. kr. inkl. refusioner på driftsposterne, mens der oprindeligt var budgetteret med nettoudgifter for 2.187,2 mio. kr.
Set under ét ligger de realiserede driftsudgifter således 8,1 mio. kr. under det oprindelige budget inklusiv serviceværnet, men er 22,7 mio. kr. højere end budgetlagt, når der ses bort fra det kassefinansierede serviceværn.
Finansiering:
I forhold til det oprindelige budget udviser finansposterne et overskud på 3,8 mio. kr. eksklusiv renteudgifter og indtægter. Inklusiv renteudgifter- og indtægter udgør overskuddet 10,3 mio. kr.
Der blev i alt opnået indtægter fra skatter på 1.833,6 mio. kr., hvillet er 0,3 mio. kr. højere end oprindeligt budgetlagt. Der er opnået en lille merindtægt på forskerskat, som delvist opvejes af en lidt højere afregning for skrå skatteloft.
På posten tilskud og udligning blev der i alt opnået indtægter for 449,6 mio. kr., hvilket er 3,5 mio. kr. mere end budgetlagt. Middelfart kommune modtog ekstratilskud på i alt 13,1 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget vedrørende byrdefordelingsmæssige tab, midtvejsregulering af tilskud og udligning, ensomhedspulje samt regulering af udviklingsbidraget.
Omvendt blev efterafregnet 4,2 mio. kr. i forbindelse med midtvejsreguleringen af beskæftigelsestilskud og der blev udgiftsført 5,4 mio. kr. i forbindelse med afståelse af Naturgas Fyn.
Kommunens realiserede nettorenteudgifter udgjorde 1,0 mio. kr., mod forventet 7,5 mio. kr. i det oprindelige budget. De lavere nettorenteudgifter har først og fremmest baggrund i merafkast på kommunens værdipapirportefølje. Derudover merindtægter fra garantiprovision og faldende renteudgifter på kommunens lån været medvirkende til resultatet.
Skattefinansierede driftsudgifter:
Fraregnet serviceværnet, som er kassefinansieret, blev der realiseret et underskud på den skattefinansierede drift på 22,7 mio. kr.
På driften er det især væsentligt at hæfte sig ved, at der på Social- og Sundhedsudvalgets område blev realiseret et merforbrug på 30,1 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget.
Merforbruget vedrører især Social- og Velfærdsområdet, som var udfordret af både stigende gennemsnitspriser og tilgang af borgere til det specialiserede voksen og handicapområde. Samtidig var dagtilbudsområdet udfordret på produktionsindtægter og belægning. Udfordringerne på området har længerevarende karakter.
Også Senior og Velfærdsområdet realiserede et større underskud som følge af flere sammenfaldende udfordringer. Der var bl.a. betydelige afledte merudgifter på driften som følge af implementeringen af nyt fagsystem på ældreområdet. Derudover bidrog videreførelse af klippekortordningen og huslejetab på plejehjemmene, samt en ny dimensioneringsaftale for elever til merforbruget. Afvigelserne på Senior og Velfærdsområdet anses for at have engangskarakter.
På Sundhedsområdet blev der i lighed med det foregående år realiseret et merforbrug på den aktivitetsbestemte medfinansiering, vederlagsfri fysioterapi og sygepleje.
De betydelige balanceudfordringer på Socialudvalgets område har i løbet af året været adresseret i budgetopfølgningerne og der arbejdes intensivt på handleplaner, der skal skabe balance på området.
På de øvrige driftsområder var der grundlæggende strukturel balance og der er således kun realiseret mindre afvigelser på driften i 2019.
I relation en budgetlovgivningen og ikke mindst risikoen for en budgetsanktion, balancerede serviceudgifterne på en knivsæg i 2019. Som budgetopfølgningerne også viste i løbet af året, var serviceudgifterne meget tæt på serviceloftet. De realiserede serviceudgifter var således kun 1,6 mio. kr. under den kommunens udmeldte serviceramme i 2019.
Skattefinansieret anlæg:
Der blev under et realiseret nettoanlægsudgifter for 204,1 mio. kr. på det skattefinansierede område, mens oprindelige budget til anlæg udgjorde 91,2 mio. kr.
Afvigelsen på anlæg afspejler først og fremmest, at kommunen har erhvervet Middelfart Industrihavn fra Associated Danish Ports, ADP. Derudover er anlægsniveauet for 2019 løftet ekstraordinært med 11,5 mio. kr. som følge af, at asfaltinvesteringer og udgifter til implementering af IT-systemet på ældreområdet, KMD Nexus, blev reklassificeret fra drift til anlæg.
Eksklusiv havnekøbet udgjorde anlægsudgifterne 104,2 mio. kr. Der blev således udført ekstra anlægsarbejde for 13,0 mio. kr. i forhold til det oprindelige budgetlagte niveau.
Ved udgangen af 2019 regnskabsafsluttes i alt 49 anlægsprojekter.
De 49 anlægsprojekter afsluttes under et med et merforbrug på 1,5 mio. kr. Langt størstedelen afvigelsen henfører sig til LAR-projektet, hvor projektindtægter på 1,2 mio. kr. fejlagtigt er tilgået entreprenørgården i tidligere regnskabsår. Sagen berigtiges i forbindelse med over-underskudsopgørelsen, således at Entreprenørgårdens overskud nedskrives.
Efter berigtigelse lukkes anlægsprojekterne set under ét med et merforbrug på 0,3 mio. kr. Målsætningen om at anlægsprojekter ikke lukkes med et merforbrug er således i al væsentlighed overholdt.
Den største enkeltstående afvigelse på de øvrige anlægsprojekter består i, at der lige op til regnskabsårets afslutning blev indgået forlig i sagen erstatningssagen om defekte MGO-plader i daginstitutionerne. Med forliget blev der kun opnået delvist omkostningsdækning, hvilket betyder, at projektet regnskabsafsluttes med merforbrug på 1,2 mio. kr. Afvigelsen inddækkes i al væsentlighed af mindreforbrug på øvrige anlægsprojekter.
Jordforsyning:
De realiserede nettoudgifter til jordforsyning og støttet byggeri udgjorde 0,5 mio. kr., mens der i det oprindelige budget var kalkuleret med nettoindtægter for 10,5 mio. kr. Afvigelsen skyldes først og fremmest, at der ikke blev realiseret de ventede indtægter fra jordsalg.
Selvfinansieret område:
Endelig blev der realiseret nettoudgifter til drift og anlæg på det selvfinansierede område på 3,4 mio. kr., mens der oprindeligt var forventet udgifter for 17,7 mio. kr. Afvigelsen skyldes, at investeringsplanerne på affald- og genbrugsområdet blev forsinket.
Det totale billede:
Nettoresultat fra det skattefinansierede område, finansiering, drift og anlæg skal som udgangspunkt finansiere kommunens afdrag på lån.
Når det skatte- og selvfinansierede område ses under et, blev der alt i alt realiseret nettoudgifter for 105,2 mio. kr., mens der oprindeligt var budgetlagt med nettoudgifter for 13,9 mio. kr.
Der blev i 2019 optaget lån for 99,9 mio. kr. til finansiering af havnekøbet, mens der samtidig blev afviklet gæld for 48,4 mio. kr.
Resultatet har således en umiddelbar kassevirkning (kassetræk) på 53,7 mio. kr. før øvrige balanceforskydninger.
Kassebeholdning:
De likvide beholdninger udgjorde 53,9 mio. kr. ved årets udgang.
De likvide beholdninger pr. ultimo året er dog kun udtryk for et øjebliksbillede.
Generelt giver gennemsnitslikvidteten over det seneste år (likviditet efter den såkaldte kassekreditregel) et langt bedre billede af kommunens likviditetsmæssige beredskab.
Kommunens gennemsnitlige likviditet opgjort efter kassekreditreglen var 151,4 mio. kr. ved udgangen af regnskabsåret 2019. Gennemsnitslikviditeten blev hen over året reduceret med 33,7 mio. kr. Likviditetsreduktionen skal især ses i lyset af det realiserede merforbrug på driften og indhentning af efterslæb på anlæg.
Generelt er det vigtigt at være opmærksom på, at der udestår et ikke ubetydeligt mellemværende med eksterne aktører/enheder, herunder andre aktører, som Kirken, Bridgewalking, Klinik for Tandregulering, Middelfart Affald- og Genbrug samt VAD. Mellemværendet med disse aktører blev forøget med 5,0 mio. kr. i 2019 og 50,1 mio. kr. udgjorde ved årets afslutning.
Den disponible likviditet var således 101,3 mio. kr. ved årets udgang.
Gæld og egenkapital:
Den langfristede gæld er hen over året forøget fra 432,5 mio. kr. ultimo 2018 til 527,6 mio. kr. ultimo 2019, svarende til en gældsforøgelse på 94,9 mio. kr. Herunder er gælden til realkreditinstitutter forøget med 62,5 mio. kr., mens gælden vedrørende ældreboliger er nedbragt med 10,8 mio. kr. Den finansielle leasingforpligtelse er forøget med 1,1 mio. kr.
Forøgelsen af realkreditgælden har baggrund i, at der i 4. kvartal er optager lån for 99,9 mio. kr. til finansiering af købet af Middelfart Industrihav fra ADP.
Herudover er der som noget nyt optaget en langfristet gæld til LD Feriefonde på 42,1 mio. kr. på balancen, svarende til den udestående værdi af indefrosne feriemidler pr. 31.12.2019.
Årets afdrag på lån udgjorde 48,2 mio. kr., mens der oprindeligt var budgettet med afdrag på 20,5 mio. kr. Merafdraget skyldes, at provenuet fra salget af Naturgas Fyn er anvendt til ekstraordinær gældsnedbringelse.
Egenkapitalen pr. 1. januar 2019 var 1.836,8 mio. kr., mens egenkapitalen ved regnskabsslutning er reduceret med 178,5 mio. kr. Faldet i egenkapitalen skyldes først og fremmest at gælden på passivsiden forhøjes med 99,9 mio. kr. i forbindelse med havnekøbet, mens infrastrukturinvesteringer ikke tilsvarende må optages som aktiver i den kommunale balance. Det er derudover en medvirkende faktor, at de fysiske aktiver i reduceres med 75,0 mio. kr. som følge af afskrivninger og ændret værdiansættelse af grunde og bygninger under salg i anlægskartoteket. En fuldstændig oversigt over balancen opgjort efter de omkostningsbaserede principper fremgår af årsberetningen.
Over-/underskud:
Uforbrugte midler for 2019 overføres for hvert område til 2020. De samlede overførsler fra 2019 til 2020 vedrørende drift og anlæg er specificeret på en særskilt sagsfremstilling.