Ejby vandværk har et ønske om at det nye vandværk skal placeres i nærheden af det eksisterende vandværk pga nærheden til det eksisterende ledningsnet. Dermed kan de undgå omkostninger til omlægning af ledningsnettet.
Den nye vandværksbygning skal være i størrelsesordenen 300-400 m² afhængigt af hvorvidt rentvandstankene placeres vandret eller lodret. Bygningens udseende er endnu ikke endelig fastlagt, men vandværket har oplyst, at det er mest økonomisk fordelagtigt at udføre bygningen med en bærende konstruktion af stålbuer beklædt med facadeelementer i zink. Vandværket er dog åbne overfor en facadebeklædning i tegl og med paptag. For at undgå solopvarmning af bygningen ønskes ikke større glaspartier.
Trafikken til og fra værket er begrænset; 1 gang måndeligt kommer en fragtmand, 2 gange årligt kommer en slamsuger og driftspersonalet kommer et par gange ugentligt. Der ønskes 2-3 parkeringspladser.
Der er ingen arealer nær det eksisterende vandværk, der planmæssigt er udlagt til vandværk eller lignende. Det betyder, at der skal igangsættes en ny planlægning, for at imødekomme vandværkets ønske, uanset placering.
Der har været drøftet forskellige placeringer med vandværket. Alle placeringer er ejet af Middelfart Kommune.
- Arealet mellem Vestermoseskoven og seniobofællesskabet "Skoven"
- Grønt område ved stort klatrestativ - overfor det gamle rådhus, hvor der nu er etableret boliger.
- Området nord for hallen og nordvest for børnehaven Egetræet.
- Grønt område mellem Månevænget og Vestermoseskoven

Angivelse af mulige placeringer. Den grønne markering viser hvor det eksisterende vandværk er placeret.
Til 1.
Området er omfattet af lokalplan E 118 og udlagt til seniorbofællesskab. Området ligger umiddelbart øst Vestermoseskoven og dermed inden for den 300 meter skovbyggelinje jf naturbeskyttelsesloven. Området henlægger med græs i dag.
Til 2.
Området er omfattet af byplanvedtægt nr. 1, der udlægger området til offentligt formål (idrætsanlæg, sportshaller, skole samt Falck). Området rummer i dag en kælke-/moutainbikebane samt et stort klatrestativ.
Til 3.
Området er omfattet af lokalplan 19, der udlægger området til offentlige formål i form af børnehave o.lign). Det er blevet oplyst, at området benyttes som cirkusplads samt til det årlige sankt hans bål.
Til 4.
Området er omfattet af en ældre deklaration fra 1975. Af deklarationen fremgår det, at området er udlagt til boligformål, men at byrådet kan godkende at der opføres kollektive anlæg såsom vuggestuer, børnehaver og varmecentral til betjening af området. Med den formulering vurderes det, at det er muligt at lave et vandværk inden for området. Problemet er, at vandværket ønskes placeret på et areal der i henhold til samme deklaration er udlagt til grønt område (legepladser) og afskærmningsbælte for bebyggelsen. På den baggrund vurderes det, at der uanset den generelle anvendelsesbestemmelse ikke kan tillades byggeri på arealet i henhold til den gældende deklaration.
Området grænser op til Vestermoseskoven og er omfattet af 300 meter skovbyggelinje i henhold til naturbeskyttelseslovens §17.
Som det fremgår af ovenstående gennemgang af områderne, er der ikke en helt oplagt placering af vandværket.
Vandværket ønsker en placering ved område 4, da den ikke er så bymæssig. De har talt med de nærmeste naboer, som umiddelbart er positive, hvis blot det tilgroede område blev ryddet, for at opnå bedre solindfald og undgå spredning af bevoksningerne til haverne. Vandværket vil gerne rydde grunden og så græs. Der vil være ca. 1600 m² tilbage til friareal. Se vedhæftede ansøgning og tegningsmateriale.
Forvaltningen kan ikke anbefale, at der bygges vandværk inden for område 4, da området er udlagt som et konkret udpeget friareal til den omkringliggende bebyggelse. Den af vandværket skitserede bygning er desuden placeret kun ca. 6 meter fra skovkanten. Skovbyggelinjen på 300 meter skal sikre skovens værdi som landskabselement samt opretholde skovbrynene som værdifulde levesteder for plante- og dyrelivet og beskytte skovene mod blæst. Ved placering kun 6 meter fra skoven er der risiko for at bygningen beskadiges i tilfælde af væltede træer og normalt vil der ikke blive meddelt dispensation til at bygge så tæt på skoven. Specielt ikke, når der ikke i forvejen er byggeri i området.
Alle de 4 undersøgte placeringer er meget bynære og når der ønskes placeret en "industri-bygning" i disse omgivelser, vil der naturligt stilles større krav til byggeriets arkitektoniske udformning og materialevalg, end hvis byggeriet er placeret i et erhvervsområde. Uanset placeringen skal der i forbindelse med en kommende lokalplanlægning arbejdes med en konkretisering af bygningens arktektoniske udformning og materiale valg, således at offentligheden og borgerne får et retvisende og entydigt billede af hvad der ønskes opført i byen, og får mulighed for at forholde sig mere konkret til projektet i høringsperioden.
Forvaltningen, ser ikke en oplagt placering af denne "industribygning" i nærområdet. En industriel bygning i denne størrelse, vil på alle de 4 nævnte placeringer kunne få en uheldig virkning på omgivelserne. Forvaltningen ser dog et potentiale i at vandværket etableres i område 2. En industribygning i denne størrelse placeres bedst med plads omkring sig, og område 2 er i dag et ret goldt og uafgrænset/uafklaret åbent offentligt areal. Det vurderes, at vandværksbygningen potentielt vil kunne udformes på en måde, så den vil kunne bidrage positivt til oplevelsen af området, og vil understøtte den rekreative brug ved at skabe et mere klart afgrænset rum og bidrage med en ny attraktion. Det forudsætter dog, at værket delvist integreres som et rekreativt element i området og ved placering og udformning forholder sig til området. Gerne med delvist åbne glasarealer mod nord, så der kan skabes indblik i bygningens funktion. Desuden bør der ikke etableres en afgrænsning i marken af, hvad der hører til vandværket og hvad der hører til det grønne areal. På grund af den forholdsvis åbne placering midt i byen, vil der i alle tilfælde skulle stilles krav til arktektonisk udformning og materialevalg.