I slutningen af 2018 besluttede de fynske kommuner at etablere et endnu stærkere samarbejde på erhvervsfremmeområdet. Visionen var at skabe en fælles fynsk erhvervsfremmeindsats. Den skulle i langt højere grad end i dag være skræddersyet den fynske erhvervsstruktur. Samtidig skulle den sætte de fynske virksomheder i centrum. Indsatsen skulle være mere enkel og gennemskuelig for virksomhederne. Samtidig skulle den skabe sammenhæng og driftsfordele på tværs af den specialiserede erhvervsservice og erhvervsudvikling i de fynske erhvervsklynger.
Beslutningen blev gennemført i forlængelse af den nye erhvervsfremmelov. Loven skabte bl.a. et nyt erhvervsfremmesystem med 6 nye erhvervshuse. De erstattede de tidligere Væksthuse.
Med kommunalbestyrelsernes beslutning blev der skabt en struktur med Erhvervshus Fyn P/S, der ejes af 9 fynske kommuner og Erhvervshus Fyn S/I, der er en selvejende institution oprettet ved lov.
De to enheder varetager i fællesskab den væsentligste del af erhvervsfremmeindsatsen på Fyn. P/S’et arbejder med de fynske erhvervs- og vækstklynger. S/I’et arbejder med den mere specialiserede erhvervsfremme, fx erhvervsudviklingsprojekter, virksomhedsdrift og udvikling.
Finansieringen af erhvervsfremmesystemet blev beskrevet i sagen fra december 2018 samt de opfølgende sager om udvidelsen af ejerkredsen i FilmFyn A/S og Erhvervshus Fyn P/S.
Det fremgår af sagen fra 2018, at finansieringsmodellen er afhængig af, at den nationale klynge for robotter placeres i Odense, og at den får tilført en national finansiering.
Erhvervshus Fyn P/S blev etableret med enkelte usikkerheder og forudsætninger vedrørende selskabets økonomi.
Af sagsfremstillingen fra december 2018 fremgår det:
”Idet finansieringen er under forudsætning af, at den nationale klynge for robotter og droner bliver placeret i Odense, vil finansieringsmodellen skulle revurderes, såfremt denne forudsætning ikke opfyldes. De nationale klynger fordeles først med virkning fra 2021, hvorfor der i 2019-2020 vil komme en supplerende betaling til kommunerne på samlet 7,7 mio. kr., såfremt finansieringen af de kommende nationale klynger ikke i denne periode kan afholdes nationalt eller der ikke kan tilvejebringes anden finansiering. Denne finansiering fordeles på baggrund af kommunernes befolkningstal.”
Det skal her præciseres, at de 7,7 mio. kr., der er nævnt i sagsfremstillingen, er et årligt finansieringsbehov i perioden 2019-2020.
Det er ikke muligt i fuldt omfang at finde den manglende finansiering. Det betyder, at der er ufinansierede aktiviteter i robotklyngen.
Der arbejdes fortsat på at etablere en national robotklynge på Fyn. Hvis Erhvervshus Fyn P/S reducerer aktiviteterne, vil mulighederne for at blive udpeget som klynge tilsvarende reduceres. Det vil derfor være uhensigtsmæssigt at skrue ned for aktiviteten nu.
Erhvervshus Fyn P/S egenkapital kan kun i begrænset omfang løse denne udfordring. Der er derfor et finansieringsbehov på 7,7 mio. kr. i 2019. For 2020 forventes finansiering løst ved ekstern finansiering og andre tiltag.
Etableringen af Erhvervshus Fyn P/S og udvidelsen af ejerkredsen i FilmFyn A/S var fase 1 i ønsket om at skabe en ny og bedre struktur for de fælles fynske indsatser.
Fase 2 består nu i arbejdet med at omsætte forslaget om en ændret organisatorisk set up for de fælles fynske indsatser. Foruden en række synergieffekter som følge ændret struktur rummer forslaget en mulig løsning på behovet for finansiering i Erhvervshus Fyn.
Den nuværende organisering af de fælles fynske indsatser indebærer, at en række mindre fælleskommunale organisationer står tilbage efter, at Erhvervshus Fyn P/S og Erhvervshus Fyn S/I blev etableret.
Det er derfor blevet afdækket, om disse organisationer i højere grad kan tænkes sammen med Erhvervshus Fyn P/S. Det vil være i tråd med de fynske kommunalbestyrelsers beslutning fra maj 2018, hvor Strategi FYN 2018-21 blev vedtaget. Strategi FYN er det strategiske grundlag for de fælleskommunale indsatser for fremme af vækst og attraktivitet for fynsk erhverv og bosætning.
Fremtidig organisering af de fælles fynske indsatser
Det foreslås, at der etableres en struktur med én juridisk enhed. Enheden indeholder de aktiviteter, der i dag er samlet i Erhvervshus Fyn P/S, Geo Fyn A/S, Havørred Fyn og Byregion Fyn-sekretariatet.
Selskabet ejes af de fynske kommuner med undtagelse af Middelfart Kommune og ledes af en bestyrelse bestående af ejerkommunernes borgmestre.

Ud over Erhvervshus Fyn P/S fastholdes konstruktionen med den selvejende institution Erhvervshus Fyn I/S. Byg til Vækst, FilmFyn A/S og Kulturregion Fyn berøres ikke.
I vedhæftet bilag findes en beskrivelse af nuværende organisationer samt en vurdering af, om det vil være hensigtsmæssigt at samle dem i én stærk fynsk konstruktion. I bilaget er der også en beskrivelse af den nye struktur som skitseret i ovenstående diagram. Hvor Middelfart Kommune er i dag en del af de enheder, der nu foreslås samlet i Erhvervshus Fyn P/S. Middelfart Kommune er ikke medejer af dette selskab. Det betyder konkret, at Middelfart Kommune ikke fremadrettet vil være en formel del af beslutningsstrukturen for disse indsatser.
Forvaltningen foreslår, at Erhvervshus Fyn P/S og Middelfart Kommune indgår en form for samarbejdsaftale. Herved opnår Middelfart Kommune det samme udbytte af aktiviteterne. Finansieringen er ligeledes beskrevet i vedhæftet bilag.