Som del af Aftale om bedre veje til uddannelse og job skal kommunerne sikre en
sammenhængende kommunal ungeindsats, hvor den unge får én koordineret og
sammenhængende uddannelsesplan. I Middelfart Kommune er den kommunale ungeindsats
omsat via et systematisk samarbejde på praktisk, ledelsesmæssigt og politisk niveau.
Organisationen navigerer efter nationale og lokale målsætninger samt særligt
prioriterede indsatser.
Med Aftale om bedre veje til uddannelse og job blev der formuleret to nye uddannelsespolitiske
målsætninger:
• I 2030 skal 90 % af de 25-årige have gennemført en ungdomsuddannelse.
• Andelen af unge op til 25 år, som ikke har tilknytning til uddannelse eller
arbejdsmarkedet, skal være halveret i 2030.
I forudgående periode har KUI haft særligt fokus på følgende fire indsatser:
Omlægning af efterværn
Indsatsen har haft fokus på at udvikle indsatserne til unge i efterværn, motivere unge til at deltage i efterværn samt kompetenceudvikling af medarbejdere i ungeindsatsen. De unge, som har været omfattet af indsatsen melder bl.a. om mindre ensomhed, øget trivsel og en øget opfattelse af at modtage passende støtte.
Der er med budget 2021 afsat 1 mio. kr. til at bygge videre på de mange positive erfaringer fra efterværnsindsatsen, med fokus på at udsatte unge kommer godt over i et selvstændigt voksenliv.
Uddannelsesvejledning til alle
Indsatsen har haft fokus på øget uddannelsesvejledning, således at også folkeskoleelever, der er vurderet uddannelsesparate, får tilbud om individuel uddannelsesvejledning. Forskellige former for åben vejledning har været afprøvet (individuel vejledning og forældrecafé). Disse tilbud har dog kun været benyttet i begrænset omfang, og tilbagemeldingerne fra elever, forældre og skolerne er at både den kollektive og digitale vejledning støtter dem i uddannelsesvalg.
Der er fortsat opmærksomhed på udviklingsmulighederne for mere individuel vejledning samt forældrecafé, hvorfor indsatsen fortsat udvikles.
Unge i mesterlære
Indsatsen har fokus på at bidrage til færre unge uden job og uddannelse og flere unge som vælger en erhvervsuddannelse. En håndholdt indsats skal støtte de unge i at opnå tilstrækkelig robusthed til at gennemføre et mesterlæreforløb. Målsætningen er, at 30 udsatte unge indgår en mesterlæreaftale i løbet af to år. Efter første år har 10 unge indgået en mesterlæreaftale.
Hypotesen om at en håndholdt, fleksibel indsats kan hjælpe udsatte unge videre i uddannelse vurderes dermed at holde, og indsatsen vil i løbet af kommende år overgå til en velafprøvet metode.
Læring og kultur i den sammenhængende ungeindsats
Indsatsen har fokus på at skabe en sammenhængende ungeindsats i Middelfart Kommune og et fællesskab om ungeindsatsen via læring i fællesskaber og fællesskaber som kultur. Dette sker ved fælles aktiviteter, fælles kompetenceudvikling og udvikling af fælles faglighed.
En kommende ny ’hovedlov’, som skal sikre borgere med komplekse udfordringer koordinerede forløb og sammenhængende indsatser med fokus på job og uddannelse vil stille yderligere krav til de faglige fællesskaber i ungeindsatsen, som i 2021 vil arbejde med implementeringen af hovedloven.
Disse indsatser er implementeret i driften. Indsatsen Læring og kultur i den sammenhængende ungeindsats er dog et vedvarende udviklingsspor.
De supplerende data, som fremgår af vedhæftede bilag Ungenotat – efterår 2020, er relevante data, fx:
De unges uddannelsesvalg
Der er i alt 464 9. klasses elever på kommunens folke-, privat og friskoler som sommeren 2020 har foretaget et uddannelsesvalg:
• Heraf valgte i alt 284 elever et 10. skoleår
• Heraf valgte 213 elever 10. skoleår på en efterskole
• 10,5 % af 9. klasses eleverne på kommunens folkeskoler valgte at starte en erhvervsuddannelse. På privat- og friskolerne valgte 4,2 % af eleverne en erhvervsuddannelse.
• 25,6 % af 9. klasses eleverne på kommunens folkeskoler valgte at starte en gymnasial uddannelse. På privat- og friskolerne valgte 29,2 % af eleverne en gymnasial uddannelse
Der er i alt 56 10. klasses elever på kommunen folke-, privat og friskoler som sommeren 2020 har foretaget et uddannelsesvalg:
• Af de 30 elever på den kommunale 10’eren har de 10 elever valgt en erhvervsuddannelse og 13 elever har valgt en gymnasial uddannelse.
• Af de 26 elever på den privat- eller friskole har 2 elever valgt en erhvervsuddannelse og 24 elever har valgt en gymnasial uddannelse
• I alt påbegyndte 9 elever i Middelfart Kommune FGU efter 9. eller 10. klasse
Udviklingen i unges tilmelding til erhvervsuddannelse efter folkeskolen (9. eller 10. klasse) placerer Middelfart med 22,2 % som søgte en erhvervsuddannelse i 2020.
Her ses udviklingen i tilmeldinger til erhvervsuddannelse i Middelfart Kommune sammenlignet med landsplan:

Udviklingen i unges tilmelding til gymnasial uddannelse efter folkeskolen (9. eller 10.klasse) placerer Middelfart med 71,8 % som søgte en gymnasial uddannelse i 2020. Her ses udviklingen i tilmeldinger til gymnasial uddannelse i Middelfart Kommune sammenlignet med landsplan:

Forberedende Grunduddannelse (FGU)
Forberedende Grunduddannelse er et job- og uddannelsesforberedende tilbud for unge i alderen 15-25 år, som endnu ikke er klar til ordinær uddannelse eller job, men har brug for træning eller støtte for at blive klar.
De første elever startede på uddannelsen i august 2019. I perioden marts-september 2020 har 51 elever afsluttet FGU. Heraf er 55 % påbegyndt erhvervsuddannelse.
Pr. september 2020 er der 128 elever på FGU Trekanten, Middelfart.
Forslag til ny fælles indsats:
Den politiske styregruppe har i samarbejde med ledelsen af den kommunale ungeindsats besluttet, at den næste fælles indsats skal være ”Partnerskab med uddannelsesinstitutionerne”.
Baggrunden herfor er, at den kommunale ungeindsats i Middelfart Kommune i høj grad er etableret, og det næste skridt kan oplagt være, at ungeindsatsen åbner sig mere mod omverdenen.
Ønsket er etablering af et strategisk partnerskab på politisk og administrativt niveau, som omsætter de nationale uddannelsespolitiske målsætninger til lokale indsatser og mål. Målet hermed er at sætte politisk aftryk på samarbejdet med uddannelsesinstitutioner båret af en ambition om at den uddannelsespolitiske dagsorden har fokus på efterspørgslen efter unge på uddannelsesinstitutionerne og hos erhvervslivet.
Ovenstående er båret af en vision om "At lykkes for og med alle unge. Alle unge skal kunne indfri deres potentiale".
Overordnet ser vi disse centrale uddannelsesdrivere for partnerskabet:
1. Øget fokus på brobygning fra grundskole til kompetencegivende uddannelser
Vi vil forbedre sammenhængen mellem uddannelsesretninger – og niveauer (fra grundskolen til kompetencegivende uddannelser) for at skabe en uddannelsesbevidsthed og -parathed blandt børn og unge. Dvs. en øget bevidsthed og forståelse om sammenhænge mellem ”skole og job”.
2. Højne uddannelsesniveauet for alle – mere, bedre og relevant uddannelse
Vi vil løfte uddannelsesniveauet i Middelfart Kommune med attraktive studiemiljøer i byen og udvikling og tiltrækning af strategiske uddannelsestilbud på tværs af ungdoms-, erhvervs- (og videregående) uddannelser
3. Udbud af kvalificeret arbejdskraft
Vi vil sikre det rigtige ”match” mellem erhvervslivets behov og udbuddet af lokale (i trekantsområdet) erhvervsrettede uddannelser i forhold til tilgængelig kvalificeret arbejdskraft og efter-/ videreuddannelse af eksisterende medarbejdere. Det handler også om at skabe en uddannelsesmæssig bevidsthed – og parathed hos de unge om, at lokale uddannelser giver adgang til attraktive jobmuligheder i Middelfart Kommune, og om at virksomhederne stiller elevpladser til alle til rådighed.
4. Partnerskab med det lokale erhvervsliv
Vi vil øge inddragelsen af lokale virksomheder i uddannelsessamarbejde på tværs af alle niveauer med henblik på praktikforløb, elevpladser, studie- og specialeopgaver på lokale virksomheder.
Partnerskabet mellem Middelfart Kommune og uddannelsesinstitutionerne i området skal tage udgangspunkt i spørgsmålene:
- Hvordan kan vi sikre at flere unge gennemføre kompetencegivende uddannelse?
- Hvordan kan vi højne uddannelsesniveauet i Middelfart Kommune?
- Hvordan kan vi sikre et kvalificeret uddannelsesvalg hos de unge?
- Hvordan kan vi sikre at flere unge gennemfører erhvervsuddannelse?
- Hvordan kan vi sikre udbuddet af kvalificeret arbejdskraft?
- Hvordan kan vi lykkes med at sikre praktik- og elevpladser til unge i uddannelse?
- Hvordan kan vi medvirke til at flere unge bliver boende i Middelfart Kommune under uddannelse/ studietid og efterfølgende?
- Hvordan kan vi øge det strategiske samarbejde (talentforløb, rekruttering) på udvalgte vækstområder?
Ud over ovenstående kan konkrete output af partnerskabet på praktisk niveau være:
- fælles problemformulering og mulige løsninger på inklusion i ungdomsuddannelserne
- etablering af gennemførselsberedskab
- udvikling af uddannelsesplan og styrkelse af overgange til uddannelse og overgange til job (brobygning)
- kortlægning af de unges uddannelsesvalg
- flere fællesskaber med uddannelsesinstitutionerne på praktikerniveau.
Behandlingsplan fremadrettet:
Praksis har siden 1. januar 2019 været at den kommunale sammenhængende ungeindsats har afleveret status til udvalg og Byråd 2 gange årligt.
Opfølgning på indsatser og dermed hvor ofte en evaluering ønskes, kan vurderes ud fra følgende muligheder:
• To gange årligt i både udvalg og Byråd
• En gang i udvalg og ikke i Byråd
• En gang årligt i både udvalg og Byråd.
Forvaltningen foreslår, at den kommunale ungeindsats afrapporteres til både udvalg og Byråd én gang årligt.