I løbet af 2019 blev der udarbejdet en masterplan for dagtilbudsområdet. Generelt beskriver masterplanen, hvordan kommunens nuværende struktur og fysiske rammer kan rumme den fremtidige demografiske udvikling i antallet af 0–5 årige. Beslutningen om de endelige løsninger blev taget i forbindelse med behandlingen af budget 2020 og vedtagelsen af anlægsbudgettet her. En af løsningerne vedrører etablering af en ny integreret daginstitution (Ny Hyllehøj) ved Hyllehøjskolen til ca. 24 vuggestuebørn og 88 børnehavebørn.
Det første skridt på vejen i opførelsen af et nyt byggeri er at få formuleret et visions- og idéoplæg. Oplægget er den første bearbejdning af de indledende tanker, forventninger og behov, som er blevet identificeret i forhold til opførelsen af Ny Hyllehøj.
Vision betyder ”at se eller vise”. Det primære formål med en vision er dermed at vise vejen frem; at agere kompas. Visionen skal sikre, at vi ikke mister fokus på, hvad vi vil, og hvordan vi eksekverer det. Idéoplægget ligger sig i forlængelsen af visionen "Fra Middelfartbarn til Verdensborger" og rummer en række forslag til, hvordan visionen kan konkretiseres på dagtilbudsområdet. Idéoplægget redegør derved klart for, hvordan den ønskede pædagogiske praksis kan omsættes og manifesteres i arkitekturen og rummene på Ny Hyllehøj.
Visions- og idéoplægget for Ny Hyllehøj er blevet til på baggrund af workshops og dialoger, der har involveret flere forskellige interessenter fra Middelfart Kommune. Det være sig repræsentanter fra Børn, Kultur og Fritidsudvalget, fra forskellige forvaltninger, fra nuværende dagtilbud i kommunen (ledere og medarbejdere) og fra Hyllehøjskolen (ledere, medarbejdere og forældre). Den samlede deltagerkreds fremgår af oplægget, se bilaget.
Visionen for Ny Hyllehøj er – i lighed med visionen ”Fra Middelfartbarn til Verdensborger” – at danne og uddanne børn til livsduelige verdensborgere.
For vores mindste verdensborgere på Ny Hyllehøj handler visionen om, at de lærer at udforske, forstå og reagere på verdenen omkring dem (den eksterne virkelighed) og på verdenen indeni dem selv (den interne virkelighed).
Med kroppen som medium mellem disse to virkeligheder, er det derfor vigtigt, at børnene på Ny Hyllehøj lærer at anerkende egne og andres tilstedeværelse, at de får værktøjer og kulturelle indsigter, der kan løfte og inspirere til individuelle processer, men også erfaring med at løse problemer, der nu og med tiden præsenterer sig i verdensbilledet – både lokalt, nationalt og globalt.
Visionen udfolder de tilhørende fire strategiske pejlemærker. Det er således i relation til dem, at det præciseres og udfoldes, hvad der skal lægges vægt på i det pædagogiske arbejde for at indfri visionen. Pejlemærkerne udfolder således ønsket om, alle verdensborgere ved, hvordan de kan klare sig i verden (en verdensborger fra Middelfart), men også hvordan verden kan klare sig – både økonomisk, socialt/kulturelt og miljømæssigt (bæredygtighed som fundament). Pejlemærkerne udfolder ligeledes ønsket om, at alle verdensborgere har varierede dage, hvor de bruger både krop og hoved (dagtilbud i bevægelse) og oplever, at dagtilbuddet er et trygt og rart sted at lege, lære og trives i – hvor de oplever helhjertede dage (et attraktivt dagtilbud).
Et centralt værktøj i visions- og idéoplægget er "mål- og designhierarkiet" - visionskompassets indre mekanik. For hvert pejlemærke identificeres dels en række mål og succeskriterier, der kan siges at være de overordnede tjeklister for drømmene, dels en række principper for den pædagogiske praksis for at kunne realisere disse. Kompassets indre, der samler det hele, leder til en beskrivelse af rum og arkitektur. De første aspekter udfoldes i visionsdelen. Det sidste i idéoplægget.
Idéoplægget skitserer i tråd med visionen fx, hvordan såvel skoven som legen skal bruges som designkompas i skitseringen og opførelsen af byggeriet. Hvordan udearealerne skal spille sammen med indearealerne og give børn mulighed for både struktureret og ustruktureret, risikofyldt leg. Det introducerer i den forbindelse også et rumkompas, der skal sikre, at de forskellige legezoner i byggeriet placeres mest hensigtsmæssigt i forhold til hinanden - med respekt for de forskellige legetypologier og -scenografier, som byggeriet skal give plads til.
Endelig skitserer idéoplægget en række tekniske og økonomiske aspekter ved byggeriet, herunder hvor byggeriet kan opføres på grunden og skitserer i den forbindelse en række fordele og ulemper ved forskellige placeringer. Denne del skal også ses i sammenhæng med den lokalplan, som er under udarbejdelse.
Byggeriet forventes udbudt til totalrådgiver primo 2021, at være færdigbygget ultimo 2022 og klar til ibrugtagning den 1. april 2023.