Delegations- og kompetencefordelingsplanen er med til at lette og smidiggøre de daglige beslutninger, som foretages af Middelfart Kommune. Med en delegations- og kompetencefordelingsplan kan politikere, ansatte og borgere/virksomheder til hver en tid se, om en sag skal afgøres politisk eller administrativt.
Delegations- og kompetencefordelingsplanen dækker størstedelen af de typiske sager/beslutninger i den kommunale hverdag. I praksis vil der opstå sager, hvor administrationen ud fra en vurdering af sagernes principielle karakter/ officielle interesse konkret må vurdere om sagen skal behandles administrativt, i fagudvalg (stående udvalg), hos Økonomiudvalg eller i Byrådet.
Det politiske niveau kan til en hver tid trække deres delegation af beslutningskompetence til det administrative niveau tilbage. Det administrative niveau er anført i delegations- og kompetencefordelingsplanen som direktør.
Direktionen har behandlet planen. For at sikre en mere ensartet detaljeringsgrad i fremtiden, er forvaltningen blevet bedt om, at der i den nye byrådsperiode laves et nyt koncept for kompetencefordelingsplanen, så de enkelte udvalgs delegerings- og kompetencefordelingsplaner får en mere ensartet karakter.
Under Børn, Kultur og Fritidsudvalget er der følgende bemærkninger i forhold til den eksisterende Delegerings- og kompetencefordelingsplan:
På Fritidsområdet er der sket en tilføjelse af haller i de områder der tidligere vedrørte museer og lokalhistoriske arkiver. Nu vedrører området museer, haller og lokalhistoriske arkiver.
Familieafdelingen har ikke haft behov for ændringer.
På dagtilbudsområdet er der sket en række tekniske tilretninger. Bl.a. på grund af forældet lovgivning i den eksisterende plan. Teksten er rettet ved at sammenholde formuleringerne med dagtilbudsloven, og lave rettelser ud fra dette. Tidligere tekst om læreplaner udgår.