Sprøjtning og affald
Brug af sprøjtemidler:
Det er Landbrugsstyrelsen, der fører tilsyn med landbrugets og gartneriernes opbevaring, håndtering og anvendelse af sprøjtemidler.
Vigtige forhold omkring opbevaring, håndtering og anvendelse af sprøjtemidler:
- Har du sprøjtebevis/certifikat?
- Er der en ordentligt indrettet vaskeplads? – Se landbrugets byggeblad nr. 103.11-03. (åbner i nyt vindue)
- Opbevares sprøjtemidlerne frostfrit i et rum uden mulighed for afløb til kloak, dræn eller bar jord?
- Er påfyldningshanen sikret mod returløb til drikkevand, f.eks. ved påfyldning fra vandtank?
Derudover er det vigtigt, at du som bruger af sprøjtemidler er opmærksom på at undgå spild og i øvrigt følger vejledning og sikkerhedsforskrifter for brug af de enkelte midler.
På Miljøstyrelsens hjemmeside findes vejledning om regler for opbevaring, håndtering og anvendelse af sprøjtemidler: http://mst.dk/kemi/pesticider/bruger/ (åbner i nyt vindue)
På SEGES (tidligere Videncenteret for landbrug) finder du vejledning om de forskellige risici, der er ved håndtering af sprøjtemidler og hvordan du forebygger uheld: https://www.landbrugsinfo.dk/planteavl/plantevaern/pesticidhaandtering/Sider/Startside.aspx (åbner i nyt vindue)
Affaldshåndtering:
Ved de kommunale miljøtilsyn fører Middelfart Kommune tilsyn med opbevaring og bortskaffelse af affald.
Affaldstyper, som er almindelige i landbruget:
- Dæk, til overdækning af ensilagestakke mv. – kan afleveres til indsamlingsvirksomheder, der er registreret ved Miljøstyrelsen. På Dækbranchens Fællesråds hjemmeside (åbner i nyt vindue) findes oversigt over indsamlingsvirksomhederne.
- Virksomheder, der betaler erhvervsaffaldsgebyr, kan benytte kommunens genbrugspladser til bortskaffelse af plastfolie og andre genanvendelige materialer. Læs mere om ordningen her.
- Sprøjtemiddelemballage bortskaffes efter anvisning på beholderen, enten som farligt affald eller til forbrænding.
- Spildolie, oliefiltre og andet miljøfarligt affald bortskaffes til godkendt modtager.
Døde dyr skal bortskaffes til godkendt destruktionsanlæg og opbevares, så der ikke opstår nabogener og uhygiejniske forhold indtil afhentningen. I mange tilfælde er det nødvendig med kadaverkappe.
Du kan læse mere om regler for opbevaring af døde dyr i Bekendtgørelse om opbevaring m.m. af døde produktionsdyr. Bekendtgørelsen findes på retsinformation.dk (åbner i nyt vindue)
Du kan læse mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside (åbner i nyt vindue).