Dette site bruger cookies. Hvis du forsætter på sitet, så accepterer du dette. Hvis du ikke ønsker at acceptere cookies så tryk på følgende link. Accepter ikke cookies

Middelfart Kommune Logo
Den Gamle Lillebæltsbro

Arkitekturprisen 2019

Ejby Bypark

Ejby Bypark - vinder af arkitekturprisen 2019 - linker til film på YouTube (åbner i nyt vindue)

Fra dommerbetænkningen:
Arkitekt: Land Plus landskabsarkitekter, v. Michael Finke
Udviklere: Ejby Lokaludvalg, Ejby Handel, Ejby Skole og Boligforeningen Lillebælt

Begrundelse:
Ejby Bypark gives Middelfart Kommunes Arkitekturpris 2019, for at skabe og give Ejby et nyt offentligt rum, præget af høj arkitektonisk kvalitet, til glæde for byens borgere.

Byparken er resultatet af et forbilledligt og vellykket samarbejde mellem kommune, Ejby lokaludvalg, boligforeningen Lillebælt og landskabsarkitekt. Projektet er udviklet under et områdefornyelsesprojekt, hvor lokale borgere i Ejby har spillet en nøglerolle i udviklingen af parken. Borgerne har ikke kun stillet krav og ønsker til funktioner, men også givet deres eget bud på en designmanual, som landskabsarkitekten har formået at udmønte og indarbejde i en betagende og samtidig meget enkel landskabsplan. En plan hvor den cirkelrunde form er et gennemgående landskabeligt element, der både inddeler parken i funktionszoner, samtidig med at disse styrker helheden og giver byparken sin egen identitet.

I det glemte og gemte landskabsrum bag hovedgaden har bulldozere skubbet rundt på jord, grus og ler så der er skabt en slynget asfaltvej/sti, hvor alle kan færdes. Stien binder parken og dens funktioner sammen, samtidig med at man som beskuer får en oplevelse ved at gå ned mod søen, forbi den åbne pavillon, grillplads, legefunktioner, amfiteater, og opad igen mod brugsen, der har fået en klatrevæg, der bryder den noget kedelige, hvide betonelementfacade mod parken.

Parken er præget af brugen af både robuste og slidstærke materialer i særligt de cirkelrunde elementer, der både opnår en lang levetid, samtidig med at man på sigt kan udskifte funktionerne i disse, når legeredskaberne bliver slidt af ivrig brug eller behovene i parken ændres.

Ejby by har fået et gevaldigt løft med den nye bypark, samtidig med at borgere i alle aldre har fået et nyt landskabeligt samlingsrum, der både kan være en smutvej til brugsen, en legeplads for byens børn, samtidig med at der kan laves mange fællesskabsaktiviteter for både små og store grupper – her er der plads til alle.

Alt i alt, er det et flot svar på en landskabsarkitektonisk, kompleks opgave.

Strandstien 45

Strandstien 45 i Strib - vinder af arkitekturprisen 2019 - linker til fim på YouTube (åbner i nyt vindue)

Fra dommerbetænkningen:
Strandstien 45 - SOMMERHUS I STRIB
Arkitekt: Kasper Hauschultz Hansen, DKNL architects
Bygherre: Anne Marie og Poul Løhde

Begrundelse:
Sommerhuset gives Middelfart Kommunes Arkitekturpris 2019, for sin elegante ny-tolkning af ”det lille sommerhus” og sin evne til at tilpasse sig på skrænten mellem de små selvbyggerhuse.

Som vi har set det med de verdensberømte danske dogmefilm, kan der opstå stor kunst ud af snærende dogmer og regler. Det er også tilfældet her, hvor strenge regler om bebyggelsens størrelse har skabt behov for fantasifulde og opfindsomme arkitektoniske løsninger.

Allerede ved ankomsten fra vejen fornemmer man, at der er noget særligt på færde. En enkel trappe med trin i betonsten og håndliste af fint bearbejdet eg, der er god at holde i, når man ser ned på det lille, lukkede og kompakte trælamelhus med en ubrudt tagpap-tagflade.

Ved nærmere eftersyn kan man se at partier af trælamelfacaderne er oplukkelige, og danner solafskærmning, når de er oppe og huset er beboet. Særlig fint er det største oplukkelige parti, der når det er slået op, er i samme skrånende vinkel som taget og danner en naturlig forlængelse heraf.

Kun mod vandet og udsigten er facaden ikke af træ, men af glas omkranset af en malet stålramme, der både indrammer glaspartiet, men særlig afslutter trælamelfacaderne med elegante og veldetaljerede hjørner.

Husets indre er kompakt, men funktionelt vel løst med en funktionel lukket kerne med toilet/bad, brændeovn og skabe. Om dagen består huset af udsigtsstue, køkken og spiseplads, men om aftenen foldes en væg ud af kernen og skærmer et soveværelse med en dobbeltseng der klappes ned. Dette gør at det meget lille hus, ved brug føles mere end rigelig stort. Et rigtig godt eksempel på ”compact living” og hvordan vi også kan bo storslået på få kvadratmeter.

Ikke kun er huset resultatet af en dygtig arkitekts arbejde og sans for funktion, æstetik, materialer og detaljer - men også en engageret bygherre og ikke mindst dygtige håndværkere, der med stor præcision og kvalitetsbevidsthed har været med til at løfte projektet til et højt arkitektonisk niveau.

Sidst opdateret af Lisbeth Behrendt
10. oktober 2019